Megújulásunk támogatója:  

Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus plébániatemplom


Ország:
Ukrajna
Szélesség (lat):
N 48° 0,942'
Hosszúság (lon):
E 23° 0,327'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu keleti részén, a református templom szomszédságában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A község eredeti neve Deákfalva volt. Mivel azonban az idők folyamán ez a név Gyakfalvára ferdült, a vármegye – 1720. évi határozatával – a Nevetlenfalu elnevezés használatát rendelte el. A falu közelében egykor egy Virágvár elnevezésű földvár állt.

A falut 1380-ban említik először, de a falu nevét viselő Gyakfalvy családról már 1360-ban történtek feljegyzések. A helységet 1619-ben említik először Nevetlenfalu néven, de ez az elnevezés csak a 18. században gyökeresedett meg, addig a két megnevezést felváltva alkalmazták.

A plébániát a 14. században alapították; a hitújítás idején az ősi kistemplommal együtt a reformátorok tulajdonába került. A katolikusok a templomot 1744-ben szerezték vissza, a plébániát pedig 1790-ben alapították újra.

A templomépület a különféle viszontagságok közepette, főként pedig az 1880. évi földrengés során igen megrongálódott, ezért egy újnak az építésébe fogtak. Felszentelésére 1903-ban került sor.

Kiemelkedően értékes, ellenben meglehetősen rossz állapotú orgonáját, mely műemlék értékű, 1844-ben a pozsonyi Karl Klöckner mester építette.
Az anyakönyvezés kezdete: 1790. A liturgia nyelve: magyar.

A leírás forrása: Kárpátalja. Római katolikus templomok. Szerk.: Pápai Zsuzsanna, Munkács, 2003. A kép forrása: Budaházi Mihály, wikipedia.org
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-04-24 10:28:00
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.