Megújulásunk támogatója:  

Szent Fülöp és Jakab plébániatemplom


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 7,457'
Hosszúság (lon):
E 17° 12,585'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A településrész központjában, az Alstrova utca (az egykori főutca) északnyugati oldalán
Egyéb adat:
A korábban önálló Récse falu ma közigazgatásilag Pozsony város része, annak északi külvárosa.
Rövid leírás:
A ma fennálló récsei templom valamikor 1300 után épülhetett egy korábbi templom helyén. Eredeti patrocíniuma Mindenszentek lehetett. Ez egy keletelt, egyhajós épület volt, Magyarországon meglehetősen szokatlan módon, keleti toronnyal, amely a szentélynégyezet fölé épült fel. A torony keleti oldalán poligonális záródású szentély helyezkedett el. Az új templom falait 1310-20 körül freskókkal díszítették.
Valamikor a 15. század második fele és a 16. század között a templom leégett. A felújítás során a szentélybe reneszánsz stílusú falfestmények készültek valamikor a 16. század második harmadában.
A reformáció elterjedése idején egy ideig e templom is protestáns kézbe került, de a katolikusoknak 1629-ben sikerült visszaszerezni azt. Ekkor Szent Lénárd (mások szerint Szűz Mária) lett a védőszentje.
A 18. század végén nagyszabású átépítések zajlottak a templomon. A hajót behúzott pillérekre támaszkodó, új boltozattal látták el és a hajó valamint a szentély déli ablakait is megnagyobbították.
Jelenlegi Szent Fülöp és Jakab patrocíniumát 1844-ben kapta a templom.
1888-1889-ben ismét jelentősen átépítették és fel is újították a templomot. A hajó nyugati falát elbontották és ez irányban 8 méterrel meghosszabbították az épületet. A homlokzatokat ennek megfelelően módosították, a déli kapu elé pedig egy kis előcsarnokot húztak fel.
1942-ben a régi sekrestyét teljesen elbontották, helyére a mai sekrestye épült fel.
1970-71-ben a templom belsejében a II. Vatikáni Zsinat előírásainak megfelelő átalakításokat végeztek. További munkálatok zajlottak még 1989-ben, ill. 1998-ban is.
A templom mai építészeti képét a 2003-2004-ben lezajlott műemléki kutatásokat követő helyreálítások során nyerte el. Ekkor tárták fel és restaurálták a ma látható freskókat is.

A templom déli bejárata előtt, a kertben egy ma virágtartónak használt, félgömb alakú, román kori keresztelő medence látható.

A leírás adatainak és fotóinak forrása: www.apsida.sk
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2022-04-24 20:43:16
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.