Megújulásunk támogatója:  

Pozsonyi Cérnagyár

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 9,444'
Hosszúság (lon):
E 17° 7,983'
Védettség van?
nem
Típus:
Ipari objektum
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Trnavská cesta (Nagyszombati út). Hivatalos címe: Páričková utca 18.
Egyéb adat:
A gyár az 1946-ig önálló, zömmel németek lakta falu területén épült fel.
Rövid leírás:
Az addig csupán regionális jelentőségű városnak számító Pozsonyban az ipari fejlődés a 19. század utolsó harmadában lendült fel jelentősen. A századfordulón már számos komoly méretű gyár dolgozott itt - főleg a város peremrészein, ill. a szomszédos, még önállónak számító községekben.

A cérnagyár 1895-ben telepedett meg itt. Nagy méretű, modern gyárépületében, amely a Pozsony melletti Főrév faluban épült fel, 1901-ben indult meg a termelés. Az 1945-öt követően államosított gyárat 1957-ben a Nemzetközi Nőnapról (!) nevezték el - nyilván az itt dolgozó számos munkásnőre tekintettel. A termelés egészen 2004-ig folyt a gyárban, melyet ezután bezártak.

A nagy kiterjedésű, téglalap alaprajzú, négy szintes gyárépület a 20. század eleji, igen nívós gyárépítészet jellegzetességeit viseli magán. Legdíszesebb homlokzata az északi oldalon tárul fel. Itt az aszimmetrikus kialakítású homlokzat sarkait gúlasisakos tornyokkal is kihangsúlyozták. A falakat egyszerű párkányzatok, a nyílászárók környékét vakolatból kialakított, plasztikus díszek ékesítik, tagolják.

A gyárat egy cseh befektető szerezte meg, aki annak lebontása utáni ingatlanfejlesztést tűzött ki célul. A gazdasági válság miatt ez szerencsére elmaradt, az épületek így megmenekültek. Ehelyett az ipari épületcsoportból \"Cvernovka\" (=Cérnagyár) néven Pozsony egyik kurrens, keresett, modern kulturális központja alakult ki itt építészeti és design cégek, kreatív ügynökségek irodáival, kulturális rendezvények helyszíneivel, vendéglátó helyekkel.

A házban 2011-ben egy zenei koncert alkalmával tűz ütött ki, több, mint 300.000 eurós kárt okozva.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-11-22 03:37:52
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.