Petőfi Sándor szobra

Világi plasztika, szobor
Cím:
A Medikus-kert ÉK-i részén, a parkban. A kert fő épülete, az Aspremont palota címe: Špitálska (Ispotály) u. 24.
Rövid leírás:
A költő és forradalmár Petőfi Sándor (1823-1849) szobrát, Fadrusz János tanítványa, Radnai Béla pozsonyi szobrászművész alkotását, először 1911-ben avatták fel Pozsony központi részén, a Kossuth (ma Hviezdoslav) téren, a Nemzeti Színházzal szemben. Trianon után a csehszlovák hatalom először csak bedeszkázta, majd lebontatta a szobrot. Darabjait a Frigyes- (ma: Grassalkovich)-palota garázsában, majd a Marhavásártér egyik istállójában tárolták. (A magyar Sarló mozgalom tagjai 1931-ben itt is fellelték és megkoszorúzták a szétszedett, ládákba rejtett szobrot...) Elfeledett darabjait csak 1955-ben találták meg ismét a külvárosban.

A városi tanács döntése alapján csak Pozsony déli külvárosában, a Duna-jobbparti Pozsonyligetfaluban lehetett újból felállítani a szobrot, a viszonylag elhagyatott városi parkban. Ennek következtében az alkotás számtalanszor vált céltalan vandálok, vagy nagyon is célzatos nacionalisták védtelen célpontjává. Sorozatosan megcsonkították, meggyalázták a szobrot. Ráadásul a titkosrendőrség mind 1989 előtt, mind utána éberen figyelte azt a néhány bátor magyart, akik megemlékezésekre jártak a szoborhoz.

Amikor a folyamatos rongálás és az emiatti rendszeres tiltakozások már a hatalom számára is tarthatatlanná tették a helyzetet, a szobrot 2002-ben ismét szétszedték. A Jozef Porubovič szobrász-restaurátor professzor által restaurált alkotást áthelyezték a pozsonyi belvároshoz közeli, magas vaskerítéssel zárható, így nagyobb biztonságot nyújtó, szépen rendezett Medikus-kertbe.

A fehér mészkőből készült, életnagyságnál kissé nagyobb szobor központi alakja a heroikusan megformált, köpenyes-kardos költő, álló helyzetben. Jobb oldalánál, egy lépéssel lejjebb egy hosszú ruhás nőalak áll és csodálja Petőfit, míg baljánál nagyobb növénycsoport jelent hátteret.