Igazságügyi Palota

Forrás: ptnik / Panoramio

Forrás: koren9 / Panoramio
(Kertész (ma: Záhradnícka) utca déli oldalán, eltéveszthetetlen...
Rövid leírás:
A trianoni békediktátum után véglegesen Csehszlovákiának ítélt Pozsonyban, úgy is, mint Szlovákia fővárosában az új állam rohamléptekkel látott hozzá hiányzó középületeinek, iskoláinak, kulturális intézményeinek, infrastruktúrájának megteremtéséhez. Ennek során 1-2 évtized alatt számos, modern megfogalmazású, monumentális épületet emeltek a városban - zömében nem a legbelsőbb belvárosban, hanem annak peremén, a századfordulós külvárosokban.

Ezen épületek sorába illeszkedik az Igazságügyi Palota létrehozása is, amely első sorban az 1844-ben emelt, az 1920-as évekre már mindenféle szempontból alkalmatlanná vált, vármegyei börtön pótlására készült. Az épület azonban jóval kiterjedtebb programot valósít meg. Székhelye a kerületi bíróságnak, az államügyészségnek ÉS emellett Szlovákia egyik legnagyobb börtöne is.

A monumentális méretű, öt emeletes, lapos tetős épület egyértelműen kortárs amerikai minták nyomán készült el Vojtech Hollesch és Alexander Skultecký építészek tervei alapján, 1930-1937. között.

A Kertész utcai főbejárat egy rizalittal és falpillérekkel is hangsúlyozott, ötszintes épületrész, zömében irodákat magában foglalva és egy kisebb, téglalap alakú udvart körülölelve. Emögött dél felé egy hatalmas, négyzet alakú, épületekkel határolt udvar következik, melynek közepén egy önálló, görögkereszt alaprajzú börtönszárny kapott helyet, több, mint 600 cellával.
Az Igazságügyi Palota a modern 20. századi szlovák középület-építészet egyik kiemelkedő példája.