Megújulásunk támogatója:  

Róka-tanyaOrszág:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 46° 5,283'
Hosszúság (lon):
E 19° 49,933'
Védettség van?
nem
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Ludasi-tó keleti partján
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Róka-tanyaként ismert épületegyüttes Szabadkától 18 km-re, Nosza falu közelében a Ludasi-tó keleti partján fekszik. Eredetileg két, egymás szomszédságában épült szállásból alakult ki, a Róka - és a Szalma - tanyából.

Az öregebb Róka-tanya (korát nem ismerjük pontosan de feltételezhető hogy a XIX. sz. második felében épült) a környék egyik utolsó eredeti állapotú épülete, mely megőrizte az Észak-Bácskai nádtetős, döngölt falú, háromosztatú un. pannon háztípus építészeti jellegzetességeit. Ma is működnek a szabadkémény alatt fűthető banyakemencék, a tűzpadkák, a berakott- és a csikós tűzhelyek. A tó felőli helységben látható a tisztaszoba eredeti díszes berendezése. A lakószobában a mindennapi élet használati tárgyait, eszközeit, szerszámait bemutató kiállítás őrzi a múlt emlékeit.

A szomszédos Szalma-tanya vert falú lakóépülete 1952-ben készült a régi tanya helyén. A paraszti építészet remeke, helységeinek beosztása már nem a hagyományos háromosztatú típust követi. Külön értéke a konyhában található berakott sparhet és a tó felőli szobában épített “ sifon“ kemence.

A Paca-tanya (így ismerték a helybeliek) a múlt század hetvenes éveinek derekáig csónakosházként működött. Ott laktak a csónakosék (Szalma család) és első sorban Erzsike, ill. Pöre néni aki negyven éven át szállította a tanyasiakat a ludasi templomba, a vásárra, heti piacra és az un. Egyleti - iskolába siető gyerekeket a tó túloldalára. A tanya udvarán állt a vízen járó emberek és a halászok védőszentje a Nepomuki Szent János szobra melyet sajnos illetéktelen kezek eltávolítottak eredeti helyéről. Jelenleg a noszai hídnál látható. A korabeli fényképek alapján a gazdasági udvarban disznóól, tyúkól, istálló és egy hambár állott. A tanya felújítása során ezeket a melléképületeket újra felépítették.

A Szalma-tanya alatti nádasok és a Sárgapartnak nevezett tórész hajdan népszerű horgászhelynek számított. Sok csónakot őriztek a tanya alatti meredek szakadású parton a nádasba futó mólóhoz kikötve. A tó akkor még nem volt eliszaposodva és a legendás halbőségre még ma is emlékeznek az idősebb tóparti (rétparti) emberek.

Az itt található több mint ezer tárgyat számláló néprajzi gyűjtemény nagyban hozzájárul Észak-Bácska tárgyi és szellemi kulturális örökségének fennmaradásához bemutatásához, megismeréséhez.

Az Etnolife hagyományőrző civil szervezet gazdálkodik a két tanyával. Az egyesület alapvető célja, népi kultúránk tárgyi és szellemi értékeinek feltárása, ápolása és bemutatása. A hagyományápolás és a tájház működtetése mellett, környezeti nevelés, tanulmányi diákkirándulások, nyári táborok szervezése és lebonyolitása képezik munkánk legnagyobb részét. Júliusban, augusztusban táboroktól hangos a tanyasi udvar. Több nemzedék számára maradandó élményt és feledhetetlen kalandot jelent a tanyasi vakáció, a nyári tábor. A gyerekek java évekig visszatér ide. A környezet és természetismeret mellett népszerűek a kézműves foglalkozások, mint a szövés, a fonás, az agyagozás, a különböző kreatív műhelyek és a természetesen a sok-sok feledésbe merült gyermekjáték felevenítése is.

A Róka tanya mint közösségi tér már hosszú ideje helyszíne a különböző szintű ifjúsági találkozóknak is. Az utóbbi időben egyre kifejezettebb lett az a tendencia hogy a Kárpát medence különböző pontjain élő magyar fiatalok találkoznak itt, közös programokat szervezve, ismerkednek, barátkoznak egymással. Több határon átívelő Európa Uniós projektnek köszönhetően a Róka-tanyát sikerült úgy kialakítani hogy alkalmas legyen nagyobb csoportok befogadására is.

A leírás és egyes képek forrása: www.tajhazszovetseg.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2017-12-29 11:21:35
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Hinga-domb (1.422 km)
Vigadó (5.793 km)
Víztorony (5.885 km)
Női strand (5.950 km)
Bagolyvár (6.142 km)
Kárász-kastély (12.376 km)
Kálvária kert (12.403 km)
Raichle-bérház (12.667 km)