Vigadó

A kép forrása: magyarszo.com
Szerbia
A falu déli szélén, a Hősök parkjában, a tó északi partjánál.
Rövid leírás:
A Szabadkából kitartó, elszánt munkával modern európai és magyar várost építő polgármester, Bíró Károly igyekezett fejleszteni a közeli fürdőtelepet, Palicsot is. A tóparton álló, impozáns, szecessziós stílusú épület terveit az ismert fővárosi építész páros, a többek közt a szabadkai Városházát is megalkotó Komor Marcell és Jakab Dezső készítette el 1906-ban. A végül 1910-12-ben felépült, nagy fa felületeket mutató, díszítésében, konstrukciójában Erdély felé mutató, emeletes Vigadót a két, szomszédos szállodával fedett-nyitott fa folyosó köti össze. A szimmetrikus épület földszintjének két szárnyában étterem ill. kávézó létesült. Az emeleten kapott helyet a bálok, színielőadások rendezésére alkalmas, boltozatos nagyterem. A kisebb termek kamara előadásokra alkalmasak. A tó felőli oldalon nagy teraszok teszik nyitottá az épületet.

(A leírás Bede Béla: Magyar szecessziós építészet című munkája felhasználásával készült.)

Női strand (0.192 km)