Kishorgosi templomrom

A képek forrása: AndiPhoti / Panoramio

Szerbia
Szakrális romemlék
A falutól délnyugatra, az autópálya és az országhatár közötti Templom-dombon.
Rövid leírás:
A Horgostól nyugatra lévő Szelevényi Puszta természetvédelmi területen az enyhén kiemelkedő Templom-dombon kis méretű, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, nyugati homlokzata előtti tornyos, román stílusú falusi templom romja áll
.

A környék felszínéből enyhén kiemelkedő dombot 1964-ben a helyi szövetkezet géppel kívánta elegyengetni, melynek során kövekre bukkantak. A bejelentésük nyomán a szabadkai Városi Múzeum régésze, Szekeres László feltárta a templomot és a körülötte húzódó temető 15 sírját is. Megállapította, hogy a templom kő alapra épült égetett téglából. Az alacsony téglafalra megállapítása szerint döngölt agyag fal épülhetett, zsindely fedéssel. A kutató a templom építését 1230. körülre tette, rövid fennállás utáni pusztulását pedig a tatárjárás (1241-42) korára.

A helyszínen kialakított emlékhelyen jelenleg a templom 1993-ban, a környékbeli emberek, cégek és az önkormányzat összefogásából visszafalazott alapfalai láthatók.

Bás a templom körüli, mára elpusztult falut sokan Horgoshoz kötik, elképzelhető, hogy az oklevelekből ismert középkori, a török korban elpusztult Szentpéter temploma volt.

Forrás: Szekeres László: A kishorgosi templomrom ásatásáról. Kanizsa, 1993.

Kálvária kert (4.495 km)