Hinga-domb

Szerbia
Régészeti emlék
A falu északnyugati utcájában, a Ludasi-tó felőli oldalon
Nosza falu ma közigazgatási szempontból Hajdújárás/Hajdukovo település része
Rövid leírás:
A Dél-Alföld síkjából itteni viszonylatok szerint magasan kiemelkedő domb fontos régészeti lelőhely a Ludasi-tó keleti partja közelében. Tudománytörténeti jelentőségű, hogy a II. Világháborút követően megalakult Szabadkai Városi Múzeumnak a hingai volt az első jelentősebb feltárása, 1948-1949-ben. A dr. Schulman Imre igazgató és több jugoszláv kollégája vezetésével zajló ásatások megállapítása szerint eredetileg egy őskori település rétegei fedik a homokdombot. Efölött egy, a korai Árpád-kortól a 15. századig fennálló, egyelőre nem ismert nevű település régészeti jelenségei húzódnak. Minden bizonnyal egy templom is állt itt, de ennek maradványait a felszínen szétszórva heverő épülettörmelék ellenére nem sikerült megtalálni. A templommaradvány pusztulását feltehetőleg egy 1940-ben a domb tetejébe ásott, katonai betonbunker okozta.
Előkerült viszont a templom körüli középkori temető 132 sírja, melynek legkorábbi, 11. századi temetkezéseit Salamon magyar király ezüst denárja keltezi. Az előkerült legkésőbbi pénzérmék a 15. századból valók. Kutatói feltételezés szerint a falut a 13-15. században a magyar lakosságot felváltó kunok lakták.

A domb területe ma beépítetlen, részben megművelt, részben bokrokkal, fákkal benőtt telek.

A leírás adatainak és képének forrása: Vajdasági Értéktár, www.ertektar.rs