Megújulásunk támogatója:  

Raichle-bérház

Ország:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 46° 6,080'
Hosszúság (lon):
E 19° 40,138'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Raichle park 3.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Észak-Bácska legjelentősebb városának számító Szabadkán az 1867-es Kiegyezéstől az I. Világháborúig terjedő néhány évtized addig soha nem látott fejlődést hozott. Rohamléptékben épült ki, ill. modernizálódott a város központja, fejlődött az ipar, a kereskedelem és a kultúra. E prosperitásnak köszönhetően a századfordulón számos, máig a város jelképének számító középület és lakóépület, bérpalota, villa épült. Ennek nyomán alakult ki Szabadka egyedi, eklektikus, ill. kiemelkedően értékes szecessziós épületekkel jellemezhető Belvárosa.

A magyarországi szecessziós építészet egyik csúcsteljesítményeként elismert Raichle-palota szomszédságában áll egy az előbbivel hasonló díszítésű bérház. Az eredetileg egy nagy összefüggő telken az építész Raichle Ferenc József egyetlen nagy bérházat tervezett felépíteni, de ehhez a város nem járult hozzá. Így a telket megosztották, az egyik felére épült az ismert Raichle-palota. A másik felét az építész eladta és az új tulajdonos megbízásából bérházat tervezett rá 1904-1905-ben.

A szomszédjával teljes harmóniában lévő, attól kissé visszafogottabb díszítésű, aszimmetrikus homlokzatú bérház önmagában is figyelemre méltó alkotás. Hullámzó, szecessziós párkányzata maga is szecessziós remekmű. Kovácsolt vas rácsos kapuzatának virágdíszei erdélyi motívumokat idéznek. Róth Miksa által készített, színes üvegablakai, a Zsolnay-gyárból kikerült, mázas tetőcserepei mind-mind emelik az apró részletekig megtervezett ház művészi színvonalát.
A két szintes épület emeletén luxuslakások kaptak helyet, míg földszintjén üzleteket alakítottak ki.

(A leírás Bede Béla: Magyar szecessziós építészet című munkája felhasználásával készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-02-13 19:10:03
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Raichle-palota (0.016 km)
Sonnenberg-ház (0.066 km)
Vojnics-palota (0.239 km)
Városháza (0.387 km)
Zsinagóga (0.598 km)
Bagolyvár (6.548 km)