Bodrogszentes
Egyéb adat:
A falu Felső-Bodrogköz szívében, a Helmeci hegység nyugati peremén, Királyhelmectől 4 km-re nyugatra fekszik. Az írott forrásokban 1228-ban fordult elő először egy oklevélben, mely szentesi Vethe fia Péter „Petrus, filius Vethe de villa Zentes …” és az esztergomi érsek vitájáról tudósított. Scuntes néven 1245-ben a falut, az 1332. évi pápai tizedjegyzékben pedig az egyházközség Miklós nevű papját említették. Lakói valószínüleg már a 16. század végétől reformátusok. Református lelkésze legkorábbról, 1598-ból ismert. A falu a 19. század végétől hivatalosan Bodrogszentes, megkülönböztetésül más ugyancsak Szentes nevű településektől.
Rövid leírás:
A románkori eredetű református templom a falu keleti felén emelkedő hegyoldalon áll. Legkorábbi része a téglából felépített nyugati karzatos hajó a mai homlokzaton rizalitként előreugró, s a hajóba beálló, a karzat két oszlopára támaszkodó toronnyal. A település neve alapján feltehetően Mindenszentek titulusú első templomnak a máig megmaradt legkorábbi része. Tornyának aljában nyíló félköríves, leveles oszlopfejezetekkel díszített bélletes nyugati kapu a toronnyal egyidős. A templom legkorábbi részeit két, különböző helyről ismert műhely építette egy időben, valamikor 1200 körül. A feltehetőleg villámcsapás miatt megsérült templomot valamikor a 15. század második felében bővítették déli és keleti irányban. Ekkor készült az új déli falban meglévő, pálcatagos, szamárhátíves újabb bejárati kőkeret, s a nyolcszög öt oldalával záródó, bordás boltozatos új szentély.
A belsőt már a református gyülekezet alakíttatta át 1794-ben. Ekkor készült a festett famennyezet és a románkori nyugati karzat terének növelésére a festett táblákkal díszített deszkamellvédű új karzat. Mai, végleges formáját 1907-ben kapta az épület, amikor Sztehló Ottó tervei szerint észak felé egy karzatos térrésszel növelték meg újból a templom terét. Minden bizonnyal az új karzat építésével együtt készült a templom újabb berendezése is.
sebijo
2011-03-09 14:50:11

2011.10.25 13:08 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 48° 25,754' E 21° 55,431' - egyéb

A jelenkori református templom építésének pontos ideje ismeretlen, azonban egy 1228-ban íródott oklevél már említi. A román stílusban épített templomot a 15. században egy villámcsapás következtében gótikus stílusban átalakították. A belső fakazettás festett mennyezetet és a karzatot, a beregi templomok mintájára, az 1794-es felújításkor készítették. A karzat homlokzatán magyar nyelvű festett vers írja le az akkori felújítást. Legutóbb 1907-ben bővítették egy északi apszissal, Sztehlo Ottokár tervei szerint. Tornya és kegyúri kara a 13. századból, a riolitból faragott román stílusú portálé anyagában és formájában emlékeztet a közeli karcsai temploméra.[3] Tetőszerkezetét 2006-ban újították fel, festett kazettás mennyezetének restaurálási munkálatai 2007-ben kezdődtek.
információ: wikipédia
Felújított, szép állapotú templom