Battyáni kastély

Rövid leírás:
A falut a Bacskai, Battyáni és Pany családok birtokolták a 13-15. századig. Ekkor a Magyiak és Tárkányiak tulajdonába került a település.

Bottyán kastélya téglalap alaprajzú, emeletes épület volt, két oldalán egy-egy sokszögű toronnyal lezárva, mely egészen 1967-ig állt. Az eredetileg négyszög alaprajzú épületet egy feltételezhető korábbi vár helyén 1648 és 1650 között Tárkányi István építtette. A kastélyt kápolnával, több fűthető lakószobával, nagyteremmel, tömlöccel, felvonóhidas kapuépítménnyel látták el. A Tárkányi család maradt a tulajdonos egészen a 1698-ig, amikor a Sennyeiek szerezték meg és birtokolták a 19. századig. A Rákóczi-szabadságharc idején kétszer is megsérült, így csak a keleti oldala maradt meg. Ezt a megmaradt részt 1889-ben megújították.

A kastély a második világháborúban károkat szenvedett, majd mezőgazdasági terményraktárként használták, majd 1967-ben teljesen elpusztult. Ma csupán igen jelentős felszíni alakzatuk utalnak az egyes épületelemek helyére.

Forrás:
Bogoly János: Kövekbe zárt régmúlt, www.varak.hu nyomán