Szent László király templom és kolostor

Templom és kolostor, rendház
Str. Avram Iancu utca 49. szám. A városból Kolozsvár felé kivezető út nyugati oldalán.
Egyéb adat:
A település területe a római kortól fogva lakottnak számít. Torda első említése 1075-ből való, amikor I. Géza király oklevelében említik a tordai várhoz tartozó sóvámot. Később Torda lesz az erdélyi sóbányák irányító és adminisztratív központja. 1463-ban országgyűlés színhely volt, 1505-ben itt újították meg az erdélyi három nemzet unióját. 1568-ban szintén országgyűlés színhelye, itt hirdették ki a világon elsőként a szabad vallásgyakorlathoz való jogot.
Rövid leírás:
A ferencesek a 18. században érkeznek Tordára, s 1733-37 között vélhetőleg egy korábbi domonkos kolostor épületének felhasználásával építik fel barokk stílusban a ma látható templomot és a hozzá tartozó kolostort. Később több helyen is bővítik az épületegyüttest.
A templom az Erdély egyik legfontosabb, ősi útja, a Kolozsvárról Dél felé tartó országút Ny-i oldalán, a középkori belvárostól É-ra található, a Rákos-patak K-i partja közelében. Az épület az utcával párhuzamos tengelyű. Északi végén a tetőből kiemelkedik a négyszögű gúlával fedett, fa huszártorony. Ez alatt található a díszes barokkos hullámos főhomlokzat, és a templom főbejárata is. A többi bejárat az udvar felől nyílik és - az ablakokkal egyetemben - eléggé esetleges elrendezésűek, több helyütt befalazott nyílások is láthatók. A templomba belépve egy vasrács választ el minket a hajótól. Ez utóbbi kazettás síkmennyezettel fedett, téglalap alaprajzú, tengelyében található a kripta lejárata. A szentély félköríves diadalívvel csatlakozik a hajóhoz, tengelye a hajóhoz képest eltolt. A diadalív felirata: „Istenem és mindenem”. A szentély a nyolcszög három oldalával záródik. A keleti oldalához sekrestye csatlakozik, nyugati falán egy ajtó van, amely régen a kolostorba vezető folyosóra nyílt, ma pedig irodát alakítottak ki itt. Itt találjuk a kolostor emeletrészébe vezető lépcsőt is.
A kolostor egy emeletes. Eredetileg az északi oldalán végigfutott egy folyosó, s innen a földszinten és az emeleten is 3-3 cella nyílott. A földszinti folyosót ma felszabdalták, s a cellák is más funkciót kaptak.
A templomban római katolikus szertartás csak ritkán van. Vasárnaponként románul tartanak itt görög katolikus liturgiát.

Az épület leírása Istvánfi Gyula – Veöreös András: Erdélyi római katolikus templomok. Veszendő templomaink II., Budapest, 2002. alapján készült.