Megújulásunk támogatója:  

Nepomuki Szent János plébániatemplom
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 46,433'
Hosszúság (lon):
E 21° 55,718'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Armatei Române 14. szám.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
1775-ben báró Patachich Ádám építtetett egy kápolnát. Ennek a helyére épült 1810-ben a mai templom, Miklóssy Ferenc váradi püspök segédletével, klasszicizáló barokk stílusban. 1814-ben áldotta meg Tokody István kanonok, székesegyházi főesperes Nepomuki Szent János tiszteletére. A második világháborúban teljesen kiégett. 1968-ban teljes belső, 1979-ben külső felújítás történt.
Utcasorban, egyedül álló, egyhajós, kontyolt nyeregtetős templom, a délkeleti homlokzatból rizalitszerűen kilépő toronnyal. Torony alatti bejárata keretelt, egyenes lezárású. Fölötte keretelt, szegmensíves ablak látszik, kötényes könyöklőpárkánnyal és egyenes szemöldökkel. Két oldalt falfülke található Jézus és Mária szobrával. A sarkok armírozásszerű vonalas díszítésűek. A hajó koronázópárkánya ráfut a homlokzatra és a toronyra is. Fölötte timpanon látható. A következő emelet tükrében kerek világítóablak áll, amelyet egy párkány követ. A felső emelet félköríves záródású ablakai kereteltek, kötényes könyöklőpárkánnyal és egyenes szemöldökkel. Karcsú, barokk toronysisakjának lanternáit koszorú övezi. Alatta barokk óraíves párkány óraszámlappal. A főhomlokzat egy íves, négyzetesen végződő attikával kapcsolódik a toronyhoz, végein egy-egy keresztet tartó gömböcskével.
A hajó lizénás-tükrös díszítésű. A tükrökben szalagkeretelt félköríves ablakok állnak kötényes könyöklőpárkánnyal és szegmensíves szemöldökkel. Szentélye félköríves záródású, két ablakkal. A szentély délnyugati oldalához sekrestye kapcsolódik.
A hajó hevederívekkel tagolt dongaboltozatos. A hevederívek nagyon széles falpillérekre támaszkodnak. Boltíves oszlopokon nyugvó délkeleti karzata szintén boltíves. A három-három boltívet záróköves szemöldök szegélyezi. Az itt látható orgonája nem működik. A hajót két méter magas lambéria borítja. Egyszerű főoltárát fából készült tabernákulum díszíti. A templom előtt feszület áll.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2013-06-30 15:47:44
 
 

Állapotjelentések

2018.04.14 12:35 Emese62 állapot: 4 - koordináta: N 46° 46,433' E 21° 55,718' - egyéb

A tetőszerkezetet renoválták, és a cserepeket újra cserélték, jó állapotban van, a plébániával együtt. Belül csak a rácsig jutottunk, a vörös márvány szenteltvíztartók még megvannak a bejáratnál a főbejárat fa kapuja új, de a zárszerkezet a nagy kulccsal a régi. Előtte a kereszt frissen meszelve.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.067 km)
Lakóház (0.084 km)
Lakóház (0.134 km)
Lakóház (0.168 km)
Lakóház (0.244 km)
Városi iskola (0.304 km)
Cenc-ház (0.499 km)