Megújulásunk támogatója:  

Schönbrunni kastély és parkjaA gloriette

A gloriette
Ország:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 48° 11,198'
Hosszúság (lon):
E 16° 18,790'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 5
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Bécs, 13. kerület (Hietzing)
Egyéb adat:
Az egykori császári rezidencia 1996 óta kulturális helyszínként a Világörökség része. A koordináták az előkert bejáratára mutatnak, nem közvetlenül a kastélyra!
Rövid leírás:
Összetett értékegyüttes, amelynek meghatározói elemei a kastély főépülete, a barokk park, annak berendezése (és funkciói), műtárgyai, épületei és komplex kialakítása. A közép-európai térség barokk-rokokó főúri építészetének leginkább nagyszabású és épségben maradt emléke, egyúttal Ausztria leglátogatottabb műemlék-együttese.
Bár maga a mai kastélynak és parknak helyet adó birtok már a 16. század utolsó harmadától a császári család tulajdonában volt, s elsősorban díszkertként használták, a 17. század közepi előzmények (kastély, amely azonban elpusztult a város 1683-as török ostroma idején) után a ma látható kastélyépület elődjét a 17. század végén építették meg a hozzá tartozó kerttel együtt. Bár a vadászkastélyt átadták, teljes befejezésére a spanyol örökösödési háború miatt nem került sor. A hosszú, mindkét homlokzatán erősen tagolt főszárnyú, két zömök mellékszárnyú épületet csak egy emberöltő múlva, Mária Terézia uralkodása alatt fejezték be teljesen, immár Nikolaus Pacassi új tervei alapján több ütemben 1742 és 1764, majd 1764 és 1780 között. A barokk-rokokó épületen a császárnő uralkodása óta nem történt nagyobb átalakítás. Ekkor építették ki a kertet is, hangsúlyos főtengellyel, amelynek meghatározó elemei a Neptun kút, valamint a kerti homlokzati látványtengelyt lezáró, dombtetőn álló Gloriette. Sor került a század közepén a látványtengelytől jobbra az állatkert kialakítására is (1780-tól áll nyitva a nagyközönség előtt, ez az egyetlen fennmaradt barokk állatkert, s a világ első – máig folyamatosan üzemelő – állatkertje).
Az együttes 1918-ig szolgált császári rezidenciaként. Bár a második világháborúban több bombatalálat is érte, hamarosan helyreállították. A főépületben múzeum és bérlakások, a Gloriette-ben kávézó található.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2011-10-22 14:03:05
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.