Szentháromság
Tamási Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Saroktelken, a mellékutca vonalán álló, Ny-i homlokzati tornyos, keletelt templom, a hajónál keskenyebb, íves záródású szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, a szentély D-i oldalán kontyolt nyeregtetős oratóriummal, É-i oldalán kontyolt nyeregtetős sekrestyével. A torony két oldalán szögletes volutákban végződő féloromzatok. A toronyaljba nyíló, kőkeretes bejárat fölött erőteljes szemöldökpárkány. A hajóban csehsüveg-, a szentélyben fiókos dongaboltozat és félkupola. A torony alatt a hajóba nyíló, falazott orgonakarzat. Az oratórium falában Nemeskéri Kiss János (†1808) és felesége, Forintosházi Forintos Jozefa (†1829) vörös márvány sírkőlapjai. Berendezés: 18. század második fele. Orgona: 1901 (Rieger Testvérek). Építtette: Nemeskéri Kiss Sándor. Felújítva: 1803, 1860. A hajó nagyobb, K-i részét a település téglából emelt, lizénás homlokzattagolású, román kori temploma alkotja, és a szentély Ny-i szakasza is középkori eredetű. Az 1696-ban pusztuló és elhagyott épület csontkamráját 1995-ben az É-i fal mellett feltárták, majd visszatakarták. Ezt a templomot újították fel, magasították meg, illetve bővítették K-i és Ny-i irányban 1754-ben. A templomkertben: késő barokk Szent Flórián-szobor, talapzatán 1810-es évszámmal; Szent Vendel-szobor, talapzatán 1913-as évszámmal.

.