Bessenyei György szülőháza

Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Bessenyei György szülőháza, barokk, épült egy 17. sz.-i kúria helyén 1720 körül. Emlékház, könyvtár.
:
A település központjában elhelyezkedő, szabadon álló, fésűs beépítésű, előkertes, barokk eredetű, földszintes kúria 20. századi bővítésekkel és átalakításokkal.
A hossztengelyét tekintve É-D-i tájolású épület, utcai oromzatos homlokzata kéttengelyes. A vakoltkeretes ablakok barokkos faltükörben ülnek. A párkánydísz fölötti "csonka" oromfal vakolt szalagkeretes, közepén nyolcszögű vakolt keretben (csúcsán álló) ovális padlásszellőző nyílás látható.
A K-i, udvari homlokzat utca felé eső harmada szintén kéttengelyes. Ennek az oldalnak a többi részét a négy boltívvel bíró tornác foglalja el, melynek É-i vége szintén boltíves lezárású. Az utca felől az első, valamint a tornác végét lezáró boltívek lényegében az ambitus bejáratai, míg a másik három boltív mellvédes kialakítású. A tornác mögötti homlokzatban, az ambitus udvari bejáratával szemben a pitvarba vezető ajtó, ettől balra pedig egy kisméretű ablak látható. A három, mellvédes boltív mögött balról jobbra először a házasságkötő terem előterébe (a régi belső folyosóba) nyíló ajtó, majd a házasságkötő terem 4 db nagyméretű, kelet felé néző ablaknyílása helyezkedik el. A tornác padlóborítása fektetett tégla, térlefedése bordás síkfödém.
Az épület É-i homlokzata oromfalas (párkány nélküli). Oromfalának középtengelyében (csúcsán álló) ovális padlásszellőző nyílás látható. A homlokzat bal szélén tornác, már említett É-i bejárata, középtengelyétől kissé jobbra pedig a házasságkötő terem egyenes lezárású ablaka helyezkedik el. Az É-i fal jobb széléhez illeszkedik a kelet felé néző pincelejáró is.
Az emlékház Ny-i homlokzatán egy kisméretű négyzetes ablak látható, mely a szabadkéményes pitvarból nyílik.
Az egész épület kívülről fehérre meszelt, a lábazat sötétbarnára festett.
Tető: mindkét végén csonkakontyos nyeregtető, melyet zsindellyel fedtek.

2011.05.24 11:05 guess.who állapot: 4 - koordináta: N 48° 9,304' E 21° 38,852' - pont: 9

Az utolsó log óta a ház állapota nem javult, inkább romlott: az akkori hiányos vakolatfoltok csak növekedtek, csúnyultak. Egy külső felújítás mindenképp ráférne az épületre. Belülről sajnos nem láttam, mert zárva volt.