Megújulásunk támogatója:  

Református templom

azonosító:
8252
törzsszám:
6163
szélesség (lat):
N 48° 7,782'
hosszúság (lon):
E 21° 42,377'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
ref. templom
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
cím:
helyrajzi szám:
312
település KSH kódja:
25636
földhivatal:
Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, román eredetű, gótikus átépítéssel, 1510 körül. Átalakítva és bővítve a 18-19. sz-ban, déli és nyugati faragott kő kapuja késő gótikus.
:
A falu legmagasabb partján álló, K-Ny-i tájolású, átalakított, gótikus teremtemplom, Ny-i végén négyszög alaprajzú, 19. századi, háromszintes toronnyal (37 m).
A torony homlokzatai faltükrösek. Az alsó szint Ny-i oldalán található faltükörben, középtengelyben helyezkedik el egy félköríves lezárású, kőkeretes bejárat, fölötte pedig egy kisméretű, félkör alakú ablaknyílás. A második szint Ny-i faltükrében egy félköríves lezárású, zsalugáteres ablaknyílás van. A harmadik szint minden egyes oldalán nagyméretű félköríves lezárású, vakolatkeretes, zsalugáteres ablaknyílások láthatóak. A főpárkány a négy homlokfalon magas, timpanonos díszítést alkot, erről indul a négyszög alapú gúlasisak. A torony sarkai homorúan, a sisak élei egyenesen élszedettek
A templom Ny-i, oromzatos homlokzatának sarkait egy-egy átlós támpillér támasztja.
A hajó D-i homlokzata 2+ajtó+3 tengelyes; az ablakok között összesen három támpillér helyezkedik el. Az itt látható magas, csúcsíves ablakok kőrácsai hiányoznak. A szemöldökpárkányos D-i kapu kőkerete egymást átható pálca- és kőtagokból áll. Fölötte, befalazott kőlapon 1866-os felirat olvasható.
A szentély a hajóval azonos szélességű és a nyolcszög három oldalával záródik. Négy sarkát egy-egy támpillér erősíti. K-i homlokzatán, a koszorúpárkány alatt, egy káróablak, DK-i homlokzatán pedig egy csúcsíves ablak van. A szentély É-i sarkánál lévő támpillér ténylegesen már az É-i falat és nem a sarkot támasztja. Ezt nem számítva tehát, a hajó É-i homlokzatánál három egytagú támpillér figyelhető meg. Az É-i fal K-i végében, a szentély kezdeténél látható a sekrestye befalazott bejárata. Korábban - 1809-ig - itt volt a templom alatti kripta bejárata is.

Állapotjelentések

2017.07.29 14:17 ngabi állapot: 4 - pont: 106

A kifogástalan állapot már a múlté, penészesedés, vizesedés látszik a tornyon

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.