Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
Lakóépület, Bacskay-féle ház, 1850.
:
Gávavencsellő nagyközség a megye észak-nyugati részén, a Tisza partján Ibránytól 11, Tokajtól 15 km-re található a Rétközben. Gáva eredetileg szalagtelkes, Ny-K irányú, egyutcás úti falu volt. A Bacskay-ház Gáva településrész főutcáján, a Tisza u. 119. sz alatt áll, a beépítés jellegét tekintve: oldalhatáron álló épület. A Tisza utcára merőleges hosszanti terület nyugati oldalhatáron álló, egykori kisnemesi lakház a vidék építészetének jelentős, ma már alig fellelhető példája., a felső tiszavidéki ház fejlődési sorában a legfejlettebb állapotot tükröző kisnemesi kúria. A tetőszerkezete teljesen kontyolt, három- állószékes, torokgerendás, jelenleg hódfarkú cseréppel fedett8 kettősfedésű, hódfarkú cserép lécesen). Az ácsszerkezet állaga rossz, sok a szerkezeti hiba és a fedélszék anyaga is károsodott. Egyetlen téglakéménye is rossz állapotban van. Falazata tégla és vályog, amely több helyen kifagyott, a téglák málnak. A falak kismértékben nedvesek, amit a csapadékvíz elvezetésének megoldatlansága eredményez, mivel esővíz elvezető csatorna nincs. A ház téglaalapozású, komolyabb süllyedésre utaló repedések vannak az épületen. A házrészben alápincézett, a pincelejáró a tornácon található, de deszkafedele már elkorhadt.
Az épület vakolt, fehérre meszelt homlokzatú (mészhabarcsos vakolat). A Bacskay-ház falazott téglapillérekkel tagolt, tornácos épület. Tornáca téglából falazott, valószínűleg átépítés eredményeként a korábbi fatornác helyett, melyre az oszlopok nem kielégítő alapozásából, ill. a fedélszék átalakításából lehet következtetni. A téglából falazott tornác oszlopok 87db) alapozása hiányos- a téglák kifogyása miatt- egy oszlop már kidőlt, ill. helyenként a mellvédfalak és a lábazati falak téglaanyagai is erősen málnak. A tornác farácsa rossz állapotú, hiányos és nem odaillő.
A telek szemközti oldalán az 1950-es években feltehetően a korábbi gazd. épületek bontott anyagból TSZ istálló fehérre meszelt, nyeregtetős. A műhelyépület vagy gazd. épület újonnan épült a régi lakáshoz csatlakozva.

Az épületről lassan már csak múlt időben lehet beszélni.