Szivattyúház

Egyéb építmény
közmű- és távközlési műtárgy
vízművek
szivattyú gépház
Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szivattyúház, zsilip, 1870, vízátemelő szivattyútelep, 1884, gőzüzemű szivattyúberendezés, 1896. Ipartörténeti emlék.
:
Eredetileg téglány alaprajzú, később a D-i homlokzatnál "L" alaprajzúvá bővített, K-Ny-i tájolású, hosszanti nyeregtetővel fedett, oromfalas épület, melyhez Ny felől úgynevezett földalatti rókatorokkal egy 42 m magas falazott téglakémény csatlakozik.
Az épület hosszában a Tisza töltésével párhuzamos. Szélessége 11,20 m, hosszúsága 29,90 m. A D-i homlokzat Ny-i felét mintegy 3,20 m-el kibővítették D-i irányban, feltehetően még a 20. század első felében.
A szivattyúház minden homlokzatát falsávok keretezik és tagolják faltükrökre. A jelenlegi fehér kőporozás a korábbi nyerstégla falfelületet váltotta fel.
Az épületnek három bejárata van: egy személyzeti ajtó a Ny-i homlokzat jobb szélén (e fölött emléktábla látható), egy másik D-i homlokzat közepén található, valamint van egy nagyméretű, kétszárnyas csarnokajtó a K-i oldalon.
Ablaknyílások. Ny-i homlokzat: a középső faltükör felső részében két félköríves záródású, kisméretű ablak; a jobb oldali faltükör jobb alsó sarkában egy nagyméretű, szegmensíves lezárású ablak.
D-i homlokzat. A toldalék részen két nagyméretű, szegmensíves és egy kisebb, egyenesen lezárt ablak. A jobb oldali (régebbi) homlokzatrész négy faltükréből a középső kettőben egy-egy nagyméretű, félkörívesen lezárt ablaknyílás.
K-i homlokzat. A középső faltükör felső részében két félköríves záródású kisméretű ablak. A két szélső faltükörben egy-egy nagyméretű, félköríves lezárású ablaknyílás látható.
É-i homlokzat. A géptermi részen négy, a kazánházi részen egy nagyméretű, félköríves lezárású ablaknyílás látható.
A nyeregtetőt barnára festett műpala borítja.
A különálló kémény a föld alatt 9x9 m-es, s föld felett 4,60x4,60 m-es, párkányzattal koronázott négyzetes alapépítményen magasodik. Az alap fölött kb. 20 m magasságig nyolcszögletű, e fölött hengeres.

2011.05.24 11:15 guess.who állapot: 4 - koordináta: N 48° 9,865' E 21° 39,793' - pont: 50

Az épület Tiszabercel közelében található (a berceliek szerint hozzájuk tartozik, ki is van onnan táblázva - a paszabiak viszont állítják, hogy az ő területükön van, tehát az övék, és földhivatali térkép alapján valóban így is van. Bár én Tiszabercel felől közelítettem, mivel rendes út nincs Paszab felől. :) ), a gát mögött, jókora méretű kéménye már messziről látszik. A nem túl messze található Viss szivattyúházához (ami a rendszer szerint Sárazsadányhoz tartozik)több szempontból is hasonlít, bár a gépek nem teljesen ugyanolyanok. Ez a gőzgép sajnos a '60-as években történt leállítása óta nem üzemelt, bár a helyben lakó gátőr szerint minden alkatrésze megvan, a szükséges karbantartásokat is elvégzik rendszeresen, így elméletileg akár üzemképes is lehetne.
Az épület maga sajnos nincs túl jó állapotban, a gát mögötti magas talajvíztől feláznak a falak, vakolatuk málladozik.