Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, késő barokk, 1789. Tornya 1822-1823-ban épült. Átépítve 1845-ben. Berendezés: a 19. sz. elején falazott szószék hangvetője 1792-ben készült. Fakarzatok, padok, mózes szék, 1805.
:
A falu közepén, utcavonallal párhuzamosan álló, K-Ny-i tájolású, téglából és kőből épült, későbarokk teremtemplom, négyszög alakú nyugati toronnyal és eklektikus D-i bővítménnyel.
A templomnak két bejárata van: az egyik Ny-ról, a torony alsó szintjében, a másik D-ről, a hajóhoz később épített részben nyílik.
A Ny-i oldalon a templomhajó oromzatos homlokzatához illeszkedik középen a háromszintes - felső két szintjében vakolatlan - órapárkányos torony. Falainak anyaga tégla, kívülről azonban szépen faragott bodrogkeresztúri kövekkel rakták ki. Az alsó szint vakolt, kőporozott. Az egyes homlokzatokat falsávok keretezik. A félköríves záródású, vakolt keretes főbejárat a Ny-i oldal faltükrének középtengelyében nyílik. Zárókövén 1824-es évszám van. A torony második szintje vakolatlan, kváderköves, Ny-i homlokzatában félköríves lezárású, zsalugáteres, hangsúlyozott, de nem kiugró kerettel bíró ablak nyílik. A harmadik órapárkányos szint mind a négy oldalán hatalmas, félköríves záródású, könyöklőpárkányos, kőkeretes ablakok vannak. Az itteni homlokzatokat jobbról és balról is falsávok határolják. A torony sarkai élszedettek, sisakja törtvonalú, csúcsos. A törésnél övpárkány húzódik. A sisak alapjának sarkainál és a csúcson egy-egy gömbdísz (fém) látható. A bádogborítást szürkére festették. (A sisak Ny-i oldalán évszám van: 1999.)
A templomhajó fogazatdíszes koszorúpárkánya a torony felőli oldalon megszakad, és kb. 50 cm-rel lejjebb, a torony első párkányszintjében folytatódik.
A D-i homlokzathoz a középtengelytől kissé K-re csatlakozik az eklektikus oldalhajó. A főhajó D-i homlokzata falsávokkal négy részre tagolt. A torony felőli első falsávba részben beérve, egymás alatt, két kisméretű, vakolt füles keretezésű világítóablak látható. Az oldalhajótól jobbra és balra eső nagy faltükörben egy-egy nagyméretű, vakolt füles keretezésű ablaknyílás van.
Az eklektikus oldalhajó homlokzatai falsávokkal keretezettek. A Ny-i és K-i oldalainak felső részében egy-egy egyszerű egyenes lezárású ablaknyílás, D-i oldalának középtengelyében pedig egy szintén egyenes lezárású ajtónyílás van.
A templomhajó K-i homlokzatának széleit falsávok határolják. A homlokzat középtengelyében egyetlen nagy, vakolt füles keretezésű ablaknyílás látható.
Az É-i homlokzatot szintén falsávok osztják négy részre. Az itteni három nagy faltükörben egy-egy nagyméretű, vakolt füles keretezésű ablaknyílás található. A torony felőli falsávba részben beérve, itt is megtalálható a két kis világítóablak.
A templomhajó sarkai lekerekítettek.
A templom fő- és mellékhajóját fémlemezzel borították. A mellékhajón nyeregtető; a főhajó Ny-i végén oromzatos, K-i végén kontyolt nyeregtető van.

Jó állapotú, a toronysisak rozsdásodik

Niczky-kúria (6.833 km)