Görög katolikus templom

g.kat. templom
Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
Gör. kat. templom.
:
A település központjában dombtetőn szabadon ál1ó, keletelt, egyhajós, kosáríves szentélyzáródású templom, nyugati oldalán behúzott toronnyal.
A templom nyeregtetős, fémlemezzel fedett, a torony felett nyolcszög alaprajzú, tört vonalú gúlasisak, ugyancsak fémlemezzel borítva. A torony és a hajó nyugati sarkai visszaugratottan élszedettek.
A torony földszintjének nyugati oldalán kőkeretes, szegmentíves záródású ajtó nyílik. A kőkeret legmagasabb pontján zárókőimitáció, benne homorúan lekerekített sarkú, négyzetes mező. A kőkeret külső szeleit bekarcolt vonal kíséri. Az ajtó felett szegmentíves záradékú, vakolt szalagkeretes, sekély mélységű falifülke, benne "Szűz a jellel" ábrázolás. Felette nagyobb és mélyebb falifülkében "A kézzel nem festett ikon". Feljebb lemeztagokból és homorlatból álló osztópárkány húzódik, mely a hajón és a szentélyen főpárkányként folytatódik. Az e feletti homlokzatszakaszt az osztópárkány felett és a hajó oromfalainak felső síkjánál húzódó újabb, egyszerű holkertagozatú párkány alatt vízszintes, a sarkok mellett pedig függőleges vakolt sávok foglaljak tükörbe. A tükörbe foglalt homlokzatszakasz tengelyében fekvő ovális alakú, szalagkeretes ablak látható. A harangszinten oldalanként egy-egy félköríves záradékú, vakolt szalagkeretes ablak nyílik. A tornyot órapárkány koronázza, órákkal.
A hajó nyugati homlokzatán, a torony két oldalán egy-egy félköríves alaprajzú és záródású, vakolt szalagkeretes falifülke található, melyek közül az északiban Szent Péter, a deliben Szent Pál modern képmása látható. Az oromfalak homorú ívvel csatlakoznak a toronyhoz.
A hajó déli homlokzatának keleti szakasza kíssé kiugrik. A sarkokat függőleges vakolt sávok kísérik a főpárkány és a cementes lábazat között. A deli hajóhomlokzat nyugati szakaszának nyugati végén álló téglalap alakú, a karzatra vezető lépcsőre nyíló ajtó, tőle keletre egy szegmentíves záradékú, vakolt szalagkeretes ablak látható. A deli hajófal keleti szakaszának tengelyében egy félköríves, vakolt szalagkeretes ablak van. A szentély deli homlokzatán egy, a deli hajófal nyugati ablakával azonos formájú és méretű ablak nyílik.
A templom északi homlokzatának kiképzése és nyilasai megegyeznek a deli oldalon tapasztalhatóakkal.

Változatlan állapotban van.