Megújulásunk támogatója:  

Mayerffy-hordó, az épület pincéjében

azonosító:
8
törzsszám:
15103
szélesség (lat):
N 47° 29,578'
hosszúság (lon):
E 19° 2,430'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Egyéb építmény
eredeti főtípus:
egyéb
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
6342
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírás:
Az épület pincéjében az ún. Meyerffy-hordó, 1826.
:
Zártsorú beépítésben álló, körülépített udvaros, háromemeletes historizáló lakóház várlejtő alá benyúló nagyméretű pincéjének egyik ágában található márványhordó, az ún. Mayerfy-hordó.
Főhomlokzata 7 tengelyes, a középtengelyben kapuval, az első és második emeleten erkéllyel. A szinteket övpárkányok osztják, a felső szintet erőteljes főpárkány koronázza. A két alsó szint vakolatból képzett kváderezésű, ablakai egyenes záródásúak. A két felső szintet korinthoszi óriáspilaszterek fogják össze, melyek fölött a főpárkány golyvázódik; az ablakok félköríves záródásúak, a felső szinten kettőzöttek. Hátsó homlokzata az emelkedő terepszint miatt csak háromszintes, ablakai egyenes záródásúak. Mindkét oldal tetőzete az újonnan beépített tetőtér álló, "kutyaól" ablakaival terhelt.

Állapotjelentések

2012.03.24 10:19 prozak01 állapot: 4 - pont: 10

Picit nehéz itt az ember helyzete, mert a leírás alapján a ház és a hordó is védett, így egyszerre érdemes a kettőt osztályozni. Viszont a hordó ugye évtizedek óta nem látogatható, pedig az emberek jelentős része ismeri a történetét, Ráday Mihály is foglalkozott vele a műsorában anno. Ha Samyke nem jutott volna be tavaly februárban, valószínű semmit se tudnánk a hordó állapotáról. Így -mivel a hordó állapotában továbbra sincs feltehetőleg változás, a lakóház viszont szép, díszes, és kitűnő állapotú -egy 4-es osztályzatot érdemel összességében.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.063 km)
Lakóház (0.176 km)
Lakóház (0.261 km)
Budavár falai (0.276 km)
Lakóház (0.278 km)