Megújulásunk támogatója:  

Tabáni római katolikus templom

azonosító:
6
törzsszám:
15101
szélesség (lat):
N 47° 29,526'
hosszúság (lon):
E 19° 2,644'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
6263
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírás:
Tabáni r.k. templom, Obergruber Keresztély, 1728-1736. Eklektikus homlokzat.
:
Szabadon álló, egyhajós barokk templomépület, észak felé néző, a hajónál keskenyebb szegmentíves szentéllyel, főhomlokzatának bal oldalához csatlakozó toronnyal.
Dél felé néző, historizáló átalakítású főhomlokzatát toszkán lizénák osztják egy szélesebb és két keskenyebb mezőre, melyek háromtagú főpárkánnyal zárulnak, amely a tornyon és a többi homlokzaton is körbefut. A főpárkány felett négy kisebb, hasonló pilaszterrel tagolt, szegmentíves lezárású oromfal emelkedik, kétoldalt homorúan ívelő, volutákban végződő oldalszárnyakkal. A kapu a középtengelyben nyílik, egyszerű, szegmentíves kőkerettel, újabb fa kapuszárnyakkal. A kapu fölött nyílik a karzat szegmentíves ablaka, mellette kétoldalt és az oromfal közepén félköríves záradékú szoborfülkékben Alexandriai Szt. Katalin, Szt. Gellért püspök és Borromei Szt. Károly kőszobrai állnak. A homlokzat bal oldalához illeszkedő torony a főpárkány fölé két emelettel magasodik, sarkait a földszinten dór, majd ión ill. korinthoszi pilaszterek szegélyezik; a főhomlokzat földszintjén szemöldökgyámos fekvő ablak, fölötte szegmentíves nyílás, a főpárkány fölötti rész oldalain egyenes záradékú, ill. a harangszinten balusztrádos mellvédű, félköríves ablakok nyílnak. Az órapárkányos lezárás felett hagymatagos, aedikulás, vörösréz borítású sisak emelkedik. A homlokzat és a torony egyes szintjeit övpárkányok választják el.
Az oldalhomlokzatokat lizénák tagolják, a falmezőkben szegmentíves ablakok nyílnak, ill. a szentély déli falán a lebontott sekrestye oratóriumának széles ablaka. A szentély keleti oldalához csatlakozik az újabb sekrestye és plébániahivatal építménye.
A főhomlokzat előtt, a bejárat bal oldalán 1806-ból származó kőfeszület áll, a talapzatán álló Szűz Mária szobor későbbi, műkőből készült.

Állapotjelentések

2015.12.01 07:30 Kolesár állapot: 5 - egyéb

próba

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.037 km)
Lakóház (0.052 km)
Lakóház (0.059 km)
Lakóház (0.078 km)
Lakóház (0.112 km)
Rác fürdő (0.126 km)