Megújulásunk támogatója:  

Várkert kioszk

azonosító:
70
törzsszám:
15130
szélesség (lat):
N 47° 29,641'
hosszúság (lon):
E 19° 2,612'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Egyéb építmény
eredeti főtípus:
egyéb
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
14386
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírás:
Várkert kioszk, neoreneszánsz, Ybl Miklós, 1874-1879.
:
A Várhegy K-i lejtőjén, a királyi palota kertjeinek Duna parti architektonikus lezárásaként épült historizáló (neoreneszánsz) pavilonok és lakóépületek együttese.
A széleken lakóépületek állnak, az É-i (2. sz.) kétemeletes, öttengelyes, a D-i kétudvaros lakóház (5-6. sz.) háromemeletes, 5+5 tengelyes. Közöttük egy-egy tíztengelyes árkádsor, üzletportálokkal, közép felé egy-egy háromnyílású, emeletes középrészű pavilonnal lezárva. Az együttes közepén szerpentinszerű lépcsőfeljáró vezet kétfelől a középtengelyben lévő, szobrokkal díszített emeletes pavilonhoz. Az együttesbe befoglalva néhány középkori eredetű, kiegészített ill. rekonstruált részlet, valamint a kiegészített kortinafal.
Az együttes középtengelyében lévő pavilon homlokzatán négy dór oszlopon a négy évszakot ábrázoló szobrok állnak (Huszár Adolf); a földszint középtengelyében félköríves záradékú fülke nyílik. A építmény középrésze emeletes, négynyílású árkádsor szélső tengelyeiben kis kupolákkal. A pavilon két oldalán vezet fel a szerpentinszerűen emelkedő, kőbalusztrádos, kőoszlopos pergolával díszített lépcsőfeljáró a kertbe (romos). A lépcső alsó indításánál egy-egy kő oroszlánszobor (Feszler Leó), állítólag nem az eredetiek.
A középrészt két oldalról közrefogó egy-egy pavilon háromtengelyes, középrészük emeletes, nagyméretű fülkeszerű nyílással, melynek emeletén kőbalusztrádos erkély van, a földszintjén timpanonos kapu. A fülke dongaboltozatán színes mázas, kazettás majolika borítás, pusztuló, hiányos állapotban. A homlokzat földszintje kváderezett, az emeletet sgraffito borította, nagyrészt lehullott. A középrész két oldalán balusztrádos mellvéd és pergola maradványai; a balusztrádos attika két szélén szobrok. A földszinten kovácsoltvas korlát, hiányos; a D-i pavilonon eredeti kapu. A fülkét, a homlokzatot és a belsőt Scholtz Róbert és Than Mór freskói díszítették, nagyrészt tönkrement, ma már csak nyomokban.
A pavilonoktól kétfelé tíz-tíz tengelyes árkádsor húzódik, üzletportálokkal (utoljára műtermek voltak), a tengelyek között dór pilaszterek, főpárkánya balusztrádos attikafallal lezárt, terrakotta vázákkal díszített.
A két szélen álló lakóépületek közül a D-i háromemeletes, 5+5 tengelyes, az első emelet fölött övpárkánnyal, a jobb oldali rész fölött balusztrádos attika. Az első és harmadik emeletek mezzanin szintként jelentkeznek a homlokzaton. Az É-i épület kétemeletes, az első emelet fölött övpárkánnyal, az első emelet itt is mezzanin szintként jelentkezik a homlokzaton. Az épületek középtengelyeiben nyílnak a kapuk (a D-i épületen kettő), eredeti, öntöttvas rácsbetétes kapuszárnyakkal, eredeti kilincsekkel. Eredetiek továbbá az első emeleti ablakok könyöklőin lévő korlátok, a pinceszellőzők öntöttvas rácsai, a nyílászárók, valamint a pavilonok díszes kiképzésű portáljai; valamennyi igen elhanyagolt állapotban.

Állapotjelentések

2015.09.11 10:43 prozak01 állapot: 4 - pont: 7

Az állapotok nem változtak továbbra se..hátha rendeződik idővel a Várkert Bazárhoz hasonlóan az állapota..

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.139 km)
Lakóház (0.161 km)
Lakóház (0.165 km)
Lakóház (0.211 km)
Lakóház (0.212 km)
Lakóház (0.228 km)