Várrom bástyával

Rom
LAKÓÉPÜLET
vár
Somogy
Kaposvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Várrom bástyával. A középkori vár maradványai, amelyek ipari területen, a vasútállomás mellett találhatók.

2021.08.21 10:02 Zerind állapot: 5 - pont: 8

A romokat feltárták, néhány rétegnyi téglával kiegészítették, a környezetet parkosították és ismertető táblákat helyeztek ki a vár történetével kapcsolatosan. Nagyon szép lett, már csak egy kis idő kell, amíg kinő a fű a most még sivár területen. Tegnap volt az átadása egyébként.

utcai homlokzat (0.231 km)
Utcai homlokzat (0.273 km)
utcai homlokzat (0.283 km)
utcai homlokzat (0.299 km)
utcai homlokzat (0.357 km)
Utcai homlokzat (0.363 km)
utcai homlokzat (0.366 km)
utcai homlokzat (0.385 km)
utcai homlokzat (0.387 km)
utcai homlokzat (0.388 km)

Kapcsolódó cikkek a Magazinban

A közép- és török kori források szerint sánccal, palánkkal vették körbe Kaposvár várát. Most nem csak ennek maradványai kerültek elő, de ágyúgolyók is, amelyek ostromokról tanúskodnak.
Bár a kaposvári vár feltárása során látványos alapfalak kerültek és kerülnek elő, a puszta téglák leginkább azért fontosak, mert megidézik a 16. századi várháborúk egy drámai és hősies, Drégelyhez és Szigetvárhoz mérhető, ám szinte teljesen elfeledett epizódját.

Kapcsolódó Légből kapott képek

A kaposvári vár maradványait 2019-ben tárták fel a Rippl-Rónai Múzeum munkatársai Molnár István régész vezetésével. A visszabontott téglafalak mellett (a vár egy részét korábbi épíítkezések telejesen elpusztították) jelentős eredmény volt a palánkerődítés feltárása. Ennek kutatása folytatódott 2020 nyarán is.