Római katolikus ferences templom és rendház

Szent József
Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Hosszanti telken álló templom és a hozzá kapcsolódó rendház, különböző felületi megmunkálású kőlapokkal burkolva. A templom nagyméretű, háromhajós épület, poligonális szentéllyel, bejárati előépítménnyel és a mellékhajókat bővítő két-két kápolnával; a szentély ÉNy-i oldala mellett négyzetes alaprajzú, fent nyolcszögletű, hangnyílásos szinttel lezárt harangtoronnyal; a főhajó falain és a torony sarkain támpillérekkel. Nyeregtetős, a poligonális alaprajzú épületrészek fölött lekontyolva. Síkmennyezetes, a bejárati előtér fölött karzat. Falképek: 1960-as évek (Kontuly Béla). Berendezés: 1930-as évek vége. A szentély mögé épült a megközelítőleg U alaprajzú, kétemeletes rendház, DK-i homlokzatán egy alacsonyabb, félkörívesen záródó alaprajzú épületrésszel. Kéttraktusos, középfolyosóval, síkmennyezetes helyiségekkel. Épült 1934-1936-ban (építész: Szontágh Pál).
külső leírás:
Nagyméretű, háromhajós épület, a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel, a bal oldali homlokzat és a szentély találkozásához épült négyzetes alaprajzú toronnyal és a templom folytatásában álló megközelítően "U" alaprajzú 2 emeletes rendházzal. Az épület kváderezéssel épült, alsó szintje rusztikázott. Bejárati homlokzata a nyolcszög öt oldalával zárul. A bejárathoz 8 lépcső vezet. A homlokzat egyszerűségét csak egy kerek ablak töri meg középtájon. A hajó két hosszabbik oldalának felső szintjén téglány alaprajzú ablakok. Az alsó szintből 2-2 - a belső oldalkápolnáihoz tartozó - a nyolcszög három oldalával záruló szentélylezáródás áll ki. A magas, egyszerű, négyzetes alaprajzú torony felső részén kör alakú, rácsozott nyílások láthatók. Tetején hangnyílásos, nyolcszögletű lezárás. A torony bal oldalán nyílik a rendház kétszárnyú, egyenes záródású ajtaja, mellette jobbról kisebb, félköríves záródású ajtó. A rendház emeletén egyenes záródású ablakok. Falazata megegyezik a temploméval.

A templom állapota változatlan.