ev. templom
ev. templom
Salgótarján Körzeti Földhivatal
-Felújított
rövid leírás:
A templom előtornyos, egyhajós, egyenes záródású szentélye a hajót nem teljes szélességben és magasságban zárja. Mind a hajó, mind a szentély önálló nyeregtetős, palafedésű, oromfalas lezárású.
A belső egyhajós, hevederekkel tagolt dongaboltozat fedi, pilaszteres és féloszlopos alátámasztással. A főoltár táblaképén a tanító Krisztus alakja, Molnár János festő munkája

külső leírás:
A historizáló stílusú evangélikus templom kisebb dombon, szabadon áll, előtornyos, egyhajós, egyenes záródású szentélye a hajót nem teljes szélességben és magasságban zárja. Mind a hajó, mind a szentély önálló nyeregtetős, palafedésű, oromfalas lezárású. Teljes főpárkányzatai a sarkok mentén konzoltagosan megtörnek, a véghomlokzatok oromzatos lezárásának vonalát követik.
A háromtengelyes hajó középrésze mindkét oldalon kereszthajószerűen előrelép, pilaszterekkel keretezett, itt a teljes főpárkányzat megtörik, fiatornyos, lépcsős oromfallal záródik, orommezejében vak-körablakkal. A három-három ablak félköríves lezárású, bélletes, félköríves szemöldökpárkányuk profilált.
A szentély falát hasonló kiképzésű, de eltérő nagyságú három ablak töri át.
A torony kétszintes, hangsúlyos kapuval és golyvázott osztópárkánnyal tagolt. Lépcsőzötten képzett koronázó-párkánya gazdagon díszített: fogrovatokkal, kannelurázott konzoltagokkal, timpanonokkal; poligonális sisakja palafedéses.
Az előcsarnokkal képzett kapubejáró félköríves lezárású, palmettás fejezetű, kannelurázott pilaszterekkel keretezett bélletét pálcatagos és orsómotívumos ív hangsúlyozza.
Koronázó szemöldökpárkánya törtvonalú. Felette a kör alakú karzatablak kváderesen képzett, profilált keretezésű. A felső szakasz éleit pilaszterek keretezik, amelyek párkányos- pillértagos mellvédmezőről indulnak, tükörmezőiket gyűrűsor díszíti.
Az oldalhomlokzatokat román ikerablakok törik át, emeltívű szemöldökmezői kváderezettek, a könyöklőmezőkben órák találhatók.
A tornyot két oldalról a hajó egy-egy félköríves lezárású ablakkal áttört véghomlokzata fogja közre.
Az épületen azonos magasságban terméskőlábazat fut körbe.
Az épülettől nyugatra a kertben síremlékek állnak.

állapot leírása:
A templom kiváló állapotban van, teljesen felújított. Berendezési tárgyai szintén kifogástalan állapotúak.
evangélikus templom (2009.06.16 18:17 Zerind)

Én sem tudtam bejutni, jó állapotúnak tűnik.