helyrajzi szám:
1950 (környezet: 1942, 1943, 1944/1, 1944/2, 1945, 1946, 1947, 1949/1, 1949/2, 1951, 1952, 1953, 1954/1, 1954/2)
25788
Salgótarján Körzeti Földhivatal
Felújítás / átépítés alatt
rövid leírás:
A református templom téglány alaprajzú telken, lejtős terepen, fésűs beépítésben szabadon áll. Középtornyos, támpillérekkel tagolt hajóját félköríves apszis zárja. Hangsúlyos eleme a háromtengelyes, finom átvezető tagozatokkal képzett tornyos főhomlokzat, amely a hajóhoz képest egy-egy tengellyel kiszélesedik.
A református templom Obrincsák Ernő tervei alapján 1928-1929 között épült. Tervezésénél Kós Károly tanácsait és javaslatait is felhasználta a tervező.
A templom tömegalakításával, tájolásával jól illeszkedik a környezetbe, hagyományos és modern építészeti elemek egységére építkezik, ezeket ötvözi, emellett a népi építészet formavilágát, az erdélyi református egyházépítészet stílusjegyeit is felhasználja, mind belső, mind külső formájában a református hagyományokat követi.
külső leírás:
A református templom lejtős terepen, fésűs beépítésben, szabadon áll. (1. kép) Az épület középtornyos, hajója terméskő támpillérekkel tagolt, háromtengelyes, kisebb félköríves apszis zárja. (2-5. kép) Az épületen eltérő magasságú, ugyancsak terméskőből falazott lábazat fut körbe. Az épület hangsúlyos eleme a háromtengelyes, középtornyos főhomlokzat, amely a hajóhoz képest egy-egy tengellyel kiszélesedik.
A sarkokat attikaszerű, párkánydíszes oromzatok zárják le. A karzatablak magasságáig emelkedő nyitott előcsarnok rizalitszerűen előrelép. A körbefutó terméskőlábazat ezen a szakaszon magasabb.
Az előcsarnok félköríves nyílásának profilozott archivoltja lábazatra állított, félhengeres ikeroszlopok vállköveiről indul. A középtengelyben álló profilozott keretezésű karzatablak félkörnél nagyobb nyílású, felette egyenes záródású, könyöklős, szemöldökpárkányos, háromosztatú ablaknyílás áll. E felett a torony mind a négy oldalát szalagkeretes körablakok törik át. (6-7. kép)
Az elő- és oldalhomlokzatokat keskeny ablakok törik át, az előbbiek szalagkeretei gyémántkváder díszesek, könyöklő- és szemöldökpárkányosak, félköríves kis oromzattal záródnak.
A homlokzat síkjából kissé előrelépő, négyszöghasábból indított, sudarasodó torony felül élben metszett, nyolcszögű, szellőzőkkel áttört párkánytagos attikával záródik. A torony süvege törtvonalú ugyancsak poligonális, palafedéses. (7. kép)
A hajó kétszintes ablakzónáját osztott ikerablakok törik át, amelyeket osztópárkány választ el egymástól. Az ablakok eltérő nagyságúak és egyenes záródásúak. A torony felőliek kisebbek, könyöklőmezősek. A két utolsó tengely alsó zónájában elmaradnak az ablakok. A falfelület vakolt, néhol tábladíszes.

A templom jó állapotú, külső homlokzatának felújítása jelenleg is folyamatban van.
református templom (2010.12.07 13:45 nagyvofely)

Az épület állapota kiváló, így messziről megitélve. Bejutni nem lehet, minden zárva. A fák pedig már elég nagyra nőttek ahhoz, hogy a belátást megfelelően gátolják.