Polusin-ház

polgárház
polgárház
városi polgárház
Esztergom Körzeti Földhivatal
Romos
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épület. Utcai homlokzatának Ny-i tengelyében szegmentíves bejárati kapu. A ház Ny-i oldalához, téglalap alaprajzú, földszintes szárny csatlakozik, amelynek félköríves szoborfülkével díszített oromfalát később, az emeletes épületrész párkánymagasságáig, vízszintesen kiegészítették. Az emeletes épület udvari homlokzata előtt függőfolyosó. Az emeletes szárny földszinti belső terei boltozatosak, a többi síkmennyezetes. A földszintes szárny belső terei síkmennyezetesek. Feltehetően középkori eredetű házak felhasználásával épült a 18. század végén. Kapuja mellett emléktábla: felirata szerint 1602-ben itt lakott az esztergomi bég.
külső leírás:
Utcasorban épült, telekhatárra települő épület. Egyemeletes, hosszú oldalszárnyas, és egy földszintes épületrész épült össze. Az emeletes rész négytengelyes utcai homlokzatát falsávok két szakaszra bontják. Földszintjén újabb, silány bejárati (egyszárnyú) kapu és két vakolatkeretes ablak könyöklővel. Az emeleten 4 ugyancsak kis ablak könyöklővel, szögletes parapetdísszel. Alatta kordonpárkány fut végig. A földszintes házon két ablak, ráülő szemöldökkel és ugyanolyan kordonpárkánnyal. Itt a hajdani háromszögű oromfalat álemeletté építették, benne díszes keretes vakablak. Udvari homlokzata jellegtelen, újabb, szabadon vezetett lépcső és függőfolyosó.

Romló állapotú épület, az előző jelentésekhez képest nincs változás. (három éve nem gondozza senki.)