polgárház
városi polgárház
polgárház
városi polgárház
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Utcavonalon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épület. É-i oldalához kőkerítés csatlakozik, ebben nyílik a kertkapu. Átalakított udvari homlokzatán tornác. Kéttraktusos elrendezés, a földszinten részben boltozott helyiségek. Korábbi épület felhasználásával építtette Katona István történetíró, 1785-ben. A 20. században átalakítva. É-i homlokzaton: Katona István emléktáblája, 1932. A kertben: a vízivárosi várfal maradványai, melyhez újabb, földszintes, félnyeregtetős, gazdasági épületek csatlakoznak.
külső leírás:
Téglalap alaprajzú, sarkon álló, északi oldalával házsorhoz csatlakozó, abból előreugró, keleti tájolású, egy emeletes barokk lakóház.
Főhomlokzata mindkét szinten háromtengelyes. A nyílások egyenes záródásúak. Északi oldalán a földszint előreugrik, az emeleten egy kicsi, négyszögű, szalagkeretes ablak nyílik. Déli homlokzatának bal oldalához egy kőkerítés csatlakozik, ebben nyílik a kapu, melyen keresztül a kertbe juthatunk. A földszinten és az emelet bal oldalán egy-egy ablak helyezkedik el. A földszinten egy kőből készült emléktábla olvasható: KATONA ISTVÁN/ TÖRTÉNETÍRÓ * 1732 + 1811./ E HÁZ VOLT TULAJDONOSA ÉS LAKÓJA/ DICSŐ EMLÉKÉNEK ÁLLÍTOTTA/ AZ ESZTERGOM-VIDÉKI/ RÉGÉSZETI ÉS TÖRTÉNELMI/ TÁRSULAT/ 1932.
A kerti homlokzat közepén nyílik a bejárat. Előtte modern, szegmensíves árkádokkal kialakított tornác húzódik, melynek tetején áttört kő mellvédes terasz van. A cserépborítású nyeregtető udvari oldalán modern tetőtér-beépítés található. Az északi oldalhoz a szomszéd ház hátraugró lépcsőháza csatlakozik.
A telek hátsó részén húzódó falhoz félnyeregtetős, földszintes gazdasági épületek csatlakoznak.

A jelentésben az épület állapotát az előzőhöz mérem. A vadszőlő által takart fal bármilyen lehet. Mivel az ereszt is befutotta a növény, feltételezhető, hogy a csatorna nem működik rendesen.

Polusin-ház (0.052 km)