Jászkun Kerületi Székház (Városi Bíróság)

közigazgatási épület
bíróság
Jász-Nagykun-Szolnok
Jászberény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Utcavonalon szabadon álló, a szomszédos házakhoz kerítésfallal, abban attikadíszes kapuzattal, csatlakozó, U alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület. Az utcai szárny K-i és Ny-i homlokzatán középrizalit, a K-i rizalit attikáján két oroszlánszobor között a Jászkun Kerület újrakészített címere (eredeti címer: az előtérben elhelyezve). A kapuk feletti attikákon másodlagosan elhelyezett, pánsípon játszó szatírszobrok. Földszinti terei cseh- és teknőboltozatosak, az emeleti terek síkfödémesek. A középrizalit mögött kapualj, abból induló díszlépcsővel. Az emeleten díszterem, öntöttvas oszlopos karzattal, falpilléres tagolással. Néhány 19. századi ajtó. Az 1741-ben épült barokk épületet (építész: Anton Erhard Martinelli) 1827-ben klasszicista stílusban átalakították és emelettel bővítették (építész: Rabl Károly). A barokk épület egykori homlokzati szobordíszei: Fürdő u., park (trsz.: 3943).
Jelleg:
Utcavonalon szabadon álló, U alaprajzú, egyemeletes, konytyolt nyeregtetős épület, keleti és nyugati homlokzatán középrizalittal. A főhomlokzat középrizalitjának attikáján két oroszlánszobor közötta Jászkun Kerület címere. Az utcavonalon az épület kapuzattal csatlakozik a szomszédos épületekhez, ill. a földszintes melléképületekhez.
A kapuk fölött 1-1 pánsípon játszó férfi szobor, a melléképület attikáján kőváza.

Az épület homlokzatán és oldalán sok helyen pereg a vakolat.