Rozália-kápolna

kápolna
r.k. kápolna
Jász-Nagykun-Szolnok
Jászberény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A plébánia (trsz.: 3947) telkén álló, egyenes szentélyzáródású, homlokzatával a kerítésfalba simuló kápolna, homlokzata előtt oszlopos, timpanonos portikusszal, a timpanonban Szent Rozália, fölötte a Hit, Remény és Szeretet allegorikus szobrával. A kápolna mellett két oldalt, a kerítésfalban egy-egy timpanonos szoborfülkét magában foglaló romantikus építmény, toronyszerű felépítménnyel, Nepomuki Szent János (1779) és a Merengő Krisztus (1773) másodlagosan elhelyezett szobrával. Falképek: 20. század. Berendezés: 18-19. század. A templom D-i oldalán álló barokk kápolna lebontását követően épült (építész: Haag Ádám).
külső leírás:
A plébániaház telkén álló, egyenes szentélyzáródású, homlokzatával a kerítésfalhoz kapcsolódó kápolna, homlokzata előtt timpanonos portikusszal, a timpanonban Szt. Rozália, fölötte a Hit, Remény és Szeretet allegorikus
szobrával. A kápolna két oldalán a kerítésfalban egy-egy timpanonos szoborfülke, toronyszerű felépítménnyel, Nep.Szt. János /1779/ és a Bánkódó Krisztus /1773/ szobrával. A szobrok előtt kovácsoltvas kerítés, 19. sz.

Nagyon jó állapotú a kápolna, illetve a két oldalán a szoborfülkék. Semmi hibát nem találtam.