Kálvária (Pálinkás kereszt)

Plasztika
szobor
Jász-Nagykun-Szolnok
Jászberény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kovácsoltvas kerítésen belül, háromrészes alépítményen álló Kálvária-csoport. Az alépítmény fölső részén, fülkében Szent Rozália fekvő alakja (1905 ?). Felül hasáb alakú talapzatra helyezett kereszt korpusszal, a kereszt lábánál Mária Magdolna térdelő-, kétoldalt Szűz Mária és Szent János evangélista külön talapzaton álló alakjával. Eredetileg a Fő térnek azon a részén állt, ahol a pálinkát mérték, innen kapta a nevét. Az 1752-ben állított kompozíciót 1905-ben felújították, a szobrokat 1943-ban Szent Rozália kivételével újrafaragták (Csák József).
külső leírás:
A szecessziós kovácsoltvas kerítéssel övezett kompozíció három részes, téglalap alaprajzú, magas emelvényét egy lépcső és két egymásra helyezett, fölfelé ívesen szűkülő talapzat képezi, a felsőben kialakított fülkében Szt. Rozália fekvő alakjával. Fölötte egymással ívesen összekapcsolt három párkányos posztamensen kereszt korpusszal, a kereszt lábánál Mária Magdolna térdelő alakjával, a kereszt két oldalán Szűz Mária és Szt. János evangélista álló alakjával. A téglából épült, vakolt emelvényen álló szoborcsoport kőből készült.

Jó állapot, nincs változás a korábbi jelentés óta.