Börtön

közigazgatási épület
börtön
Jász-Nagykun-Szolnok
Jászberény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Jászkun Kerületi Székház (trsz.: 3952) udvarán, szabadon álló, U alaprajzú épülettömb, amelyet két egymáshoz épített, L alaprajzú, eltérő gerincmagasságú nyeregtetővel fedett, az oldalszárnyak végén lekontyolt, egyemeletes épületszárny alkot. Az ingatlant K felől magas kőfal határolja, amelyben két, befalazott, barokk, kosáríves kapu kőkerete látható. Terei a D-i szárny emeletének kivételével különböző típusú keresztboltozatokkal fedettek. Belseje a fedélszéktől és néhány magánzárkába vezető nyílászárótól eltekintve átalakított. Az eredetileg ÉD-i hossztengelyű emeletes épületet több szakaszban, jelentősen 1827-ben, bővítették.
külső leírás:
Udvaron, szabadon álló, két egymáshoz csatlakozó, L alaprajzú, egyemeletes kontyolt nyeregtetővel fedett épületszárny. Az ingatlant a Réz utca felől magas kőfal határolja, amelyben két befalazott, későbarokk, kosáríves kapu kőkerete látható. A telken újabb melléképületek.

Az épület fel lett újítva, remek színekben pompázik.