Érsekkert, kertkapuk

Egyéb építmény
egyéb
Egyéb építmény
egyéb
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az Érsekkert Stadion u.-i bejáratát, az ún. Ny-i kaput kerítésfalban álló, tagolt pillérek fogják közre. A pilléreket párkányos fedkő és turbánforma gömbdíszek koronázzák. A kovácsoltvas kapu kétszárnyas, középen gyalogkapuval a lábazati mezőben és az oromzaton vastüskékkel. Az eredetileg 1796-ban épített kaput 1996-ban (?) felújították. A kert Hadnagy u.-i bejáratánál áll az ún. É-i kapu, 1768 (építész: Franz József). A kovácsoltvas kapuszárnyakat (Fazola Lénárd) sávozott pillérek fogják közre, rajtuk egy-egy kő virágkosár (Miller János). A kapuszárnyak középmezeje gyalogkapuként szolgál. A szárnyak hullámvonalú záróívét rokokó oromdísz koronázza.
Ny-kapu:
Érsekkert, Stadion utcai bejárat.
Kerítésfalban álló, tagolt pillérek közé foglalt kapu. A pilléreket párkányos fedkő és turbánforma gömbdíszek koronázzák.
A kovácsoltvas kapu kétszárnyas, középen gyalogkapuval a lábazati mezőben és az oromzaton vastüskékkel. 1794.
É-kapu:
Érsekkert Klapka utcai bejáratánál.
Kerítésfalban álló, sávozott pillérek közé foglalt kovácsoltvas kapu. A pillérek lizénával, lábazattal és fejezettel tagoltak. Mindkettőt egy-egy kő virágkosár díszíti.
A kovácsoltvas vaskapu kétszárnyas, középen gyalogkapuval, hullámvonalú záróíve fölött rokokó oromdísz.

2013.10.17 11:31 Lacipap állapot: 4 - pont: 12

A kapuk állapota nagyon lassan de romlik. Megjelentek a falfirkák a festett felületeken. Maga a kapu vas anyaga változatlan állapotban van. A vakolat már elég sok helyen málladozik, és le is pergett.