Angolkisasszonyok Boldogságos Szűz Mária Intézete és Diákotthona

oktatási és gyermekintézmény
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésbű, belső udvart körülfogó négyzet alaprajzú, kétemeletes iskolaépület. Aediculás, timpanonos kapu, fölötte szoborfülkében Szűz Mária-kegyszobor. A timpanonban Bartakovics Béla püspök címere. ÉK-i szárnyában kápolna. Boltozott földszinti és emeleti helyiségek, 18. századi kovácsoltvas rácsok, jórészt 19. századi nyílászárók. Kertjében pavilon (trsz.: 1994). A Jogakadémia (Collegium Iuridicum) építését Foglár György püspök kezdte el 1744-ben (építész: Giovanni Battista Carlone ?), kivitelezési hibák miatt az építkezés szünetelt s csak néhány év múlva folytatódott, 1763-1767 (kivitelező: Povolni János). A második emeletet Bartakovics érsek építtette 1852-ben, a kápolna 1855-ben készült el. Ekkor kapták meg az Angolkisasszonyok. A Klapka György u. felé L alaprajzú szárny épült 1927-1930 között (építész: Wind István).
külső leírás:
Belső udvart körülfogó négyzet alaprajzú, kétemeletes, nyeregtetős iskolaépület zártsorú beépítésben. Aediculás, timpanonos kapu, fölötte szoborfülkében Madonna szobor két repölő angyallal. A timpanonban Bartakovics Béla címere. ÉK-i szárnyában kápolna. Kertjében pavilon.

Az épület kifogástalan állapotban van.

Kanonokház (0.019 km)