Védett terület

Védett terület

A francia parképítő művészet legszebb hagyományait őrző, barokkos szerkezetű park története a XVIII. századig nyúlik vissza. A XIII. századtól a helyi egyházfő tulajdonát képező vadasparkként hasznosított térszínen 1730-35 között Erdődy Antal Gábor püspök kezdett díszkertet kialakítani, majd a század közepén, 1750 körül Barkóczy Ferenc püspök telepíttetett a területen fákat a felsőtárkányi nyaralókastélyának parkjában nevelt facsemetékből, s alakíttatta ki a park négyfelé osztott szerkezetét, feltehetően az Érseki Palota kertjeit is tervező Házael Hugó szervita barát tervei alapján. Kert jelleget Eszterházy Károly püspöksége alatt öltött a terület, aki 1768-69 között a területet fallal vette körül.
Forrás: kaptárkő/helyi védett

Kertészház (0.182 km)