Kápolna

kápolna
r.k. kápolna
kápolna
r.k. kápolna
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A plébánia utcai kerítésvonalában, illetve kertjében álló, másodlagosan beépített kontyolt nyeregtetős épület, törtvonalú párkánnyal koronázott oromzatán stukkódísszel. Az építmény boltozott, stukkódíszes. Külső síkján kovácsoltvas kapu, belül faajtó. A kápolna végfalán íves, üvegezett fülkében a szent kisméretű, festett, álló faszobra, 19. század második fele. 1823-ban emeltette a falu Ny-i részén Kiss István császári és királyi kapitány, de miután pusztulásnak indult Lipovniczki János egri kanonok 1845-ben a plébánia kertjébe helyeztette.
külső leírás:
A plébánia kerítésvonalába másodlagosan beépített ívesen záródó, hátul kontyolt nyeregtetős, kisméretű, népies kápolna.
Ívelt, tört vonalú, párkánnyal szegélyezett oromzatán stukkódíszek.

2009.11.21 12:40 LouChe állapot: 3 - koordináta: N 47° 59,422' E 20° 15,710' - pont: 4

Meglehetősen rossz állapotban van ez a kis kápolna. A vakolat csaknem teljesen hiányzik, a díszítések is sérültek.
A tető viszont elég jó állapotban van (ezt valamikor felújíthatták), ez szerencsére védi valamelyest az építményt.

Kőkereszt (0.127 km)
Erdészház (0.438 km)