Vízimalom

Ipari műemlék
feldolgozó ipar
élelmiszeripari üzem
élelmiszeripari malom
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szarvaskőtől É-ra, a 25-ös országos főút K-i oldalán az országút és az Eger patak malomárka közötti területen, az árokra merőlegesen telepített malom és lakóház. Telkén gazdasági épületek. Valamennyi épület földszintes, nyeregtetős. A lakóház oromfalán dombormű. A malomban korabeli tartozékok.
Szarvaskőtől északra, a 25-ös országos főút keleti oldalán.

Az országút és az Eger patak malomárka közötti területen, az árokra merőlegesen telepített malom, és vele egybeépített lakóház, valamint melléképület. Telkén gazdasági épületek. Valamennyi épület földszintes, nyeregtetős.
A lakóház oromfalán dombormű.

2021.12.03 23:59 AnnaM állapot: 2 - egyéb

Füzér-malom az idősebb és ifjabb Füzér Lajos (déd- és nagyapám) tulajdonában volt, több mint 150 éves molnár család leszármazottjaiként ismert és elismert molnárok hirével az ország sok részéről érkező búzát őrölték.
A vizimalom a család tulajdonában volt annak államositásáig. Az új tulajdonosok 1972-ig őröltek itt, de az épületet nem tartották karban, annak állapota államositas óta folyamatosan romlott.
A malom 114 év utan bezárt, azóta omlik. Édesanyám itt született és sok gyerekkori emléket őriz. Államositáskor végleg kiköltöztek a malom melletti házból. A család emlékei és a dédapám halálos balesetének története (mert nem baleset volt a körülmények alapján) velünk maradt Édesanyám halála után is.

Pincesor (2.745 km)
Pincesor (2.898 km)