Megújulásunk támogatója:  

Cziráky-kastély és parkja, kápolna

azonosító:
3672
törzsszám:
1716
szélesség (lat):
N 47° 18,789'
hosszúság (lon):
E 18° 32,696'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kastély
megye:
Fejér
helység:
helyrajzi szám:
0171, 0174, 0175/2,3, 177, 0178/3, 0180/1,2, 0182, 0184/1,2, 1009, 1010, 1011/1, 0178/2, 1011/2
település KSH kódja:
19114
földhivatal:
Székesfehérvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Volt Cziráky-kastély, kápolna és melléképületek. A kastély építéstörténete a 17. sz.-ig nyúlik vissza. Mai, klasszicista alakját 1804 után nyerte el. Stíluskritikai alapon Hild Józsefnek tulajdonított az épület tervezése. A tájképi kertet 1794-ben Cz
:
A község szélén átmenő út mentén, erősen csonkított, de még mindig elég nagy területen fekszik a park, benne a kastély, mellette a kápolna.
A kastélyparkaban áll az "U" konfigurációjú klasszicista stílusú épület, főhomlokzatával Kossuth Lajos u.tengelye felé. Középrésze és az oldalszárnyak régi 1 emeletesek, különben földszintes, helyenként pincével.
Tömeg képzése és részletei alapján az un. Palatinusz tipusú kastélyok közés sorolható. Tájba helyezése, tömegarányai, finom arhitektúrája megkapó. Tömege és homlokzatai egységes hatásúak és szimetriára törekvők. Főhomlokzata 5-3-5 ritmusú, uralkodó motívum a két szintet átfogó , 4 jón oszlopos portikusz , díszes timpanonjában Cziráky Illésházy címer. Az oszlopcsarnok hátfalán mitológiai jellegű dombormű sorozat , alatta 3 hatalmas , félköríves záródású ajtó. Az emeleten kisebb és hangsúlytalan abnlakok, jelezve az emeleti szint intimebb voltát. Kő ablakkeretek, szemöldökök és könyöklők, konzolos főpárkány . Hasonló az oldalszárnyak ablakrendszere is , és a belső homlokzatok képe is egységes, beleértve a középszárny igényesebb kialakítását. Kissé szokatlan e stíluson belül a "kettős" födél (Mondzard jellegű) mégha nem is barokk arányú és formájú.
Kápolnája:
A parkban a kastély mellett áll, észak-déi tájolású. Méretei egy kisebb falusi templom igényét is kielégítenék. Barokk, egyhajós, homlokzati toronnyal.
Főhomlokzatát a földszinten pilaszterek szegélyezik. Nyomott íves kőkeretben később kapu. Kétoldalt keretezett falfülkében Rókus és Sebestyén kőszobrai valószínű felcserélve. Kőkeretes nagy vasrácsos kórusablak . Soktagozatú, középen ívelt főpárkány zárja ezt a szintet. A fölső tagozatai körbefutnak. Ívelt oromfal, az alsó toronyemeleten barokk keretezett fülkében Mária Immaculata kőszobra, majd mintegy supraportában padlásablak, övpárkányon áll a második toronyemelet , sarkain kőfejezetes lizénák, előttük 1-1 nagyméretű zsalus harangablak, mnarkáns órapárkány zárja a toronytestet feltünően nagy órákkal. Harangalakú toronysisakján szépen kiosztott palafedés, csúcsán kereszt. A hajó falát tagolatlan sávok osztják, a mezőkben íves záródású, sokosztású fa ablakok, későbbi korból. Az északi falon finom dombormű: Anna oktatja Máriát ( A fejek leverve) köríves szentélyfalán régebbi kő támasz. A déli falban kapu kőkerete záradékában, alig olvasható: 1771.
Parkja:
A kastélypark egykor 120 ha trerületéből a jelenleg védett hrsz-on elterült területkb. 4,5 ha. Sajnálatos hogy a megmaradt rész sem egységes, normális idom, hanem egy lakás és egy üzlet részére külön-külön hrsz-on kihasították belőle a park egy részét. A kastély körüli térség angolkerté alakítását1804-ben kezte gr. Cziráky Antal. Fényes korában (1850 táján) még a szőlőhegy is a park része volt. Több leírás említ 2 különösen szép régi hársfát a kastély főbejárata előtt (ezek már nincsenek).
Jelenleg esetleges képet mutat. Faállományát a II: világháború után kiirtották, de itt-ott még most is hatalmas ősfák állnak, fües területét gondozzák.Hajdani kerítését elhordták az "oroszlános kapu" 2 kőoroszlánja magában áll, az un. "keszegkapu" nyoma sem látható. A kastély mögött egy "L" alakú, hajdani épület maradványai állnak

Állapotjelentések

2015.08.28 10:00 piroska állapot: 3 - pont: 3

Most csak a tető további romlása miatt írok jelentést. (Ezév februárhoz képest is romlott.)

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (1.184 km)
Lakóház (1.362 km)
Présház (3.217 km)