Községháza

közigazgatási épület
városháza
városháza
Kunszentmiklós Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős épület. Ny-i homlokzatán falazott mellvédes, oszlopos, mindkét végén nyitott tornác. A tornácról az épületbe vezető ajtó körül emléktáblák, az egyiken: 1842. É-i homlokzatán pilaszterek, az ablakok fölött félköríves szemöldökpárkányok. Kéttraktusos elrendezésű, két helyiség csehsüveg boltozatos, a többi síkmennyezetes. Az előtérben kályhafülke, nyílászárók, 19. század második fele. 1710-ban a két boltozott helyiséget és az épület alatt végighúzódó pincét építették, majd 1842-ben alakították ki a jelenlegi épületet. Azóta városházaként működik. Az udvarban: újabb melléképületek.
külső leírás:
A téglalap rövidebb oldalával a tér vonalához igazodó, szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, palával fedett, kontyolt tetős, klasszicista városháza.
Udvari hosszanti homlokzatán 2 pillére és 6 vaskos oszlopra támaszkodó, mellvédes tornác, közepén néhány a tornácra vezető lépcsőfokkal.
Maga a homlokzat 7 tengelyes: 2+1+3+1. Az első két tengelyben lévő kicsi téglalap alakú ablak az eredetiket követi, majd az eredeti kétszárnyú, félköríves bejárat, utána 3 osztású és egy keskeny, téglalap alakú ablak a hetvenes évekből, illetve a vizesblokk ajtaja is új.
Az épület udvari rövidebb oldalán található az eredeti kétszárnyú pincelejárat és az új padlásfeljárat.
A tér felé néző homlokzat 4 tengelyes: 3+1, három téglalap alakú osztott ablak és a tornácra vezető félköríves kapu. A homlokzatot enyhe kiülésű falpillérek tagolják, az ablakok felett félköríves szemöldökdísz.
Az udvarban több melléképület is található, melyek újak és számunkra jelentéktelenek.

Az épület változatlanul szép állapotú.