Megújulásunk támogatója:  

Református templom

azonosító:
2359
törzsszám:
644
szélesség (lat):
N 47° 1,194'
hosszúság (lon):
E 19° 1,937'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
ref. templom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
ref. templom
megye:
Bács-Kiskun
helység:
helyrajzi szám:
714
település KSH kódja:
20525
földhivatal:
Kunszentmiklós Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, egyenes záródású, kontyolt nyeregtetős templom, ÉK-i homlokzata előtt toronnyal, a hajó DNy-i véghomlokzatához kapcsolódó keskenyebb és alacsonyabb, egyenes záródású bővítménnyel. A hajó és a torony, valamint a hajó és a DNy-i bővítmény kapcsolódásainál négyzetes alaprajzú bővítmények, karzatlépcsők. Bejáratuk és az ÉNy-i hajófal bejárata előtt kétoszlopos portikusz. A torony ÉK-i homlokzata előtt négy ión pilléres, timpanonos portikusz. Az élkereszt boltozatos belső tér hosszanti falain két-két, a térbe mélyen benyúló, nyílásokkal áttört építmény. A falak mentén körben karzat. A DK-i pillérek között félköríves nyílású, ión pilaszterekkel tagolt szószék-alépítmény, két szélén építési emléktáblával: 1886. Berendezés: jellemzően 19. század vége; úrasztala: 1743. Orgona: 1888 (Országh Sándor). Épült 1886-1888 között (építész: Benkó Károly, kivitelezők: Gondi József és Rákos Mihály). A templomkertben: első és második világháborús emlékmű; millenniumi emlékmű, 2001, 1956-os emlékmű.
külső leírás:
Település középpontjában, kert közepén szabadon álló, téglalap alaprajzú hajóval és a hajó előtt álló négyszögletes toronnyal épült, palával, ill. bádoggal fedett, múlt század végén épült, historizáló ref. templom.
A toronnyal ellátott főhomlokzat: a hajó és torony találkozását emeletes téglalap alakú saroképítmény tölti ki, ez rejti a karzatra való feljáratot. Így a templom főhomlokzatán 3 kapu található. A torony alján a főkapu, melyhez néhány lépcsőn jutunk fel, a kapu félköríves kétszárnyú, felette timpanon, melyet a kapu két oldalán álló 2-2 ion fejezetű oszlop tart. Kapu timpanon felett félkörablak, majd főpárkány.
A torony óratorony, egyemeletes, emeletén mind a négy oldalon félköríves záródású ablak, felette az óra. A torony mind a négy oldalán timpanonban végződik, majd a toronysisak következik. A homlokzatot képező mellékrészeken téglalap alakú kapu van, melyek felett a timpanont 1-1 ion fejezetes oszlop tartja. Timpanon felett félköríves záródású ablak.
A hajó oldalfalain középen ugyanilyen bejáratok, az emeleti részen 1+3+1 kiosztásban félköríves záródású ablakok világítják meg a hajó belsejét.
A kertben az I., II. és a "három elbukott forradalom" emlékműve.

Állapotjelentések

2010.10.09 10:36 carmin állapot: 4 - pont: 14

Változatlan állapotban.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.