Megújulásunk támogatója:  

Budapest Fővárosi Közegészségügyi és Járványügyi Hivatal

azonosító:
11177
törzsszám:
16063
szélesség (lat):
N 47° 32,893'
hosszúság (lon):
E 19° 4,367'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
egészségügyi és szociális épület
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
25941
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Egyemeletes épület a Váci út és Cserhalom utca között tégladíszes homlokzattal, eredetileg két körülépített udvarral. Hönid Dezső, 1911-13-
külső leírás:
Két utca között átmenő telken áll. Váci úti szárny zártsorú beépítésben, egyemeles, középen visszalépő homlokzattal. Maga a fertőtlenítő üzem e kozépső szakasz mögött elhelyezkedő, a Váci útra merőleges épületszárnyban található. A két udvart hátul eredetileg földszintes szárnyak zárták le, az oldalsó telekhatárok mellett további keskeny szárnya álltak. Ezek egy része ma már nem áll, ill. átalakított. A két udvar mindkét utca felől külön bejárattal rendelkezik, és az épületen belül nem volt közöttük átjárás, csak a fertőtlenítőn keresztül. A déli volt a fertőzött udvar, az északi a tiszta.
A homlokzatokat tégla nyíláskeretek és párkányok, valamint ezeket összekapcsoló téglasávok tagolják, amelyek alig emelkednek ki a vakolt felületből. A fszt- i ablakok egyenes záródásúak, az emeletiek laposan metszett sarkúak, A főpárkány szaruvéges zárótagozata fából készült, A főhomlokzat mindhárom szakasza középrizalitos 3+3+3 tengellyel. A rizalitokat sokszögű oromzatok koronázzák, az orommezőkben az intézmény neve mozaikból kirakva, a középsőben a főváros címere helyezkedett el, utóbbinak csak keretdísze van meg.

Állapotjelentések

2013.04.07 13:10 piroska állapot: 4 - pont: 11

Az épületek állapota általában jó, van olyan rész, ahol jelentősebb vizesedés látható, de komolyabb gond csak az "Asztalosműhely"-nél látható: egy ledőlt kémény megrongálta a tetőt.
100 éves épület.
A Váci úton a két mozaikos homlokzat közötti harmadikon címer volt. Most nem látható, jó esetben csak levakolták.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

gimnázium (1.031 km)
Lakóház (1.347 km)
Lakóház (1.617 km)
gimnázium (1.634 km)
Iskola (1.689 km)