Megújulásunk támogatója:  

Újpesti villamos-kocsiszín

azonosító:
1192
törzsszám:
15951
szélesség (lat):
N 47° 33,542'
hosszúság (lon):
E 19° 4,656'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Közlekedési emlék
eredeti főtípus:
városi vasúti közlekedés
eredeti típus:
kocsiszín
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
26000
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Kifogástalan
rövid leírás:
Villamos kocsiszín, épült az 1890-es években. Ipartörténeti emlék.
külső leírás:
Jelleg:
Öt hajós, szegmentíves vasbetonhéjakkal fedett csarnok, karcsú pillérekkel és vasbeton kerettartókkal. A telek szabálytalan formájából adódóan a keleti három hajó fő- (déli) homlokzata két szakasszal előbbre lép. A nyugati homlokzatot és az északinak a felét a korábbi épületből megőrzött, nyerstégla burkolatú fal alkotja, amelyet lizénákkal elválasztott, nagy méretű, félköríves ablakok törnek át.
:
Öt hajós, szegmentíves vasbetonhéjakkal fedett csarnok, karcsú pillérekkel és vasbeton kerettartókkal. A telek szabálytalan formájából adódóan a keleti három hajó fő- (déli) homlokzata két szakasszal előbbre lép. A nyugati, két hajós épületrész nyugati és északi homlokzatát a korábbi épületből megőrzött, nyerstégla burkolatú fal alkotja, amelyet lizénákkal elválasztott, nagy méretű, félköríves ablakok törnek át.
Építette a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság villamos kocsiszínnek 1896-ban, fa fedélszerkezettel. Vasbeton szerkezetű bővítményt csatlakoztattak hozzá 1911-ben, Zielinszky Szilárd terve szerint. 1932-ben a régi részt is a bővítmény mintájára készített födémszerkezettel látták el.

Öt hajós, szegmentíves vasbetonhéjakkal fedett csarnok, karcsú pillérekkel és vasbeton kerettartókkal. A telek szabálytalan formájából adódóan a keleti három hajó fő- (déli) homlokzata két szakasszal előbbre lép. A nyugati homlokzatot és az északinak a felét a korábbi épületből megőrzött, nyerstégla burkolatú fal alkotja, amelyet lizénákkal elválasztott, nagy méretű, félköríves ablakok törnek át. A két épületrész között (nyugatról számítva a második és harmadik hajó között), a belsőben árkádosítva őrződött meg az 1896-os épület keleti homlokzata.

Állapotjelentések

2015.12.29 15:37 klo állapot: 4 - pont: 17

Változatlan állapot, elöl bazár, hátul pusztul. De legalább használják, elvégzik a karbantartást, így elég jó esélye van a túlélésre. Ezért gyenge négyest adok.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Iskola (0.456 km)
Lakóház (0.502 km)
gimnázium (0.862 km)
Állami Áruház (0.884 km)
városháza (0.998 km)
mozi (1.044 km)
iskola (1.061 km)