Római katolikus ferences templom és kolostor

r.k. szerzetesrendi templom
Pápa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. volt ferences templom és kolostor, (irodaház) barokk, 1721-1722. Átalakítva 1822-ben. A templom berendezése barokk, 18. sz.
külső leírás:
Jellege: A Barát, Szentilonay, Kígyó utcák által bezárt területen, szentély melletti tornyos templomból, s ehhez csatlakozó, délnyugaton körülépített udvaros, északnyugaton téglány alaprajzú kolostorból álló, nagy, körülkerített udvaros, impozáns, barokk egyházi épület.

Külső: Templomépület: barát utcai homlokzatát két hatalmas pilaszter szegélyezi, háromrészes főpárkány zárja, mely a pilaszterek felett golyvázódik. Háromtengelyes középső része három szintet alkot. A két szélső tengelyben rendre körablak, félköríves záródású falfülke Szt. Ferenc illetve Szt. Katalin szobraival, majd félkörzáródású ablak áll. A középső tengelyben áll a kőkeretes, törtvonalú oromzatú, voluta- és vázadíszes kapu, szemöldökén indakeretes, kronosztikonos felirat. Szövege:
FRANCISCO ESZTERHAS CATHARINAE THEOKEOLIANAE / HOCPIA CONIVCIBVS VIRGO REPENDAT OPVS. / IN VICTVS VIVAT FRANCISCI CRIPHVS, VT ORTAS / COLLICAT INQVE AQVILAE POSTERITATE ROSAS.
A kapu feletti, timpanonos falfülkében Szűz Mária szobor, felette Esterházy-Thököly-címer, majd körablak. A kaputól balra feszület (19.sz.)
Főpárkánya felett magas, háromszögű oromzat, három padlástéri körablakkal, két vakárkáddal.
Oldalhomlokzata (Kígyó utca) 3+2 tengelyes, falsávok tagolják, félkörzáródású ablakokkal. A poligonális szentély északi oldalához csatlakozik a falsávok által keretezett és tagolt, órapárkányos törtvonalú sisakos torony.
Nyeregtető, cserépfedés.

Délnyugati kolostorépület: A körülépített udvaros, egyemeletes kolostorszárny Barát utcai hattengelyes homlokzatát csonkapárkány zárja. Ablakai egyenes záródásúak, tagozott szalagkeretesek. A jobb harmadik tengelyben félkörzáródású, egyenes szemöldökű, vállköves, törtvonalú oromzatú, vázadíszes kapu. Felette elfalazott, félkörzáródású, timpanonos szoborfülke. A valamikor benne lévő szobor, valamint a kapu zárókövén állt címer hiányzik. A jobb szélső két földszinti ablak váll- és záróköves, félkörzáródású, nagyobb méretű.
Oldalhomlokzatain szabálytalan kiosztású nyílások, leesett vakolat.
Körülépített udvari homlokzata földszintjén elfalazott árkádsor, új ablakokkal. Emeleti ablakai szalagkeretesek, könyöklősek.

Északnyugati kolostorépület: A téglány alaprajzú, egyemeletes kolostorszárny Kígyó utcai homlokzata tíztengelyes, két sorban elhelyezett szalagkeretes ablakokkal, modern ajtóval. Rövidebb oldalhomlokzata mindkét szinten WC-vel bővített. Az épület itt csonkakontyolt nyeregtetős, alatta vízlepergetős párkánnyal.
Udvari homlokzata részben átalakított, emeleti hetedik tengelye után a sarokban fa átjáróerkély.

Belső: Templomépület: Egyhajós, orgonakarzattal, nyújtott, poligonális záródású szentéllyel alakított belső tere a szentélyben boltozott, a hajóban fiókos dongaboltozattal fedett. Kifestése modern.
Főoltára oszlopos-párkányos kialakítású, angyalszobrokkal, sugárkoszorúval koronázza a Máriacelli Madonna faszobrát. A szentély déli falán az oratórium faragott erkélye, 1732-ből. Az oratórium fiókos dongaboltozatos, historizáló oltárral, modern freskókkal, s egy cserépkályhával.
A hajó négy oltára hasonló, oszlopos-párkányos keretezésű oltárkép, s az oromzaton másik, kisebb oltárkép vagy szobor, mindkettő szentek szobraival, s puttókkal körülvéve. A déli falon Szt. Ferenc- és Jézus szíve-oltár fogja közre a szószéket, az északi falon Szt. Antal- és Szt. József-oltár látható.
Az orgonakarzat középen előredomborodó mellvédjén finom rácsozat, puttószobrokkal.
Délnyugati kolostorépület: A dongaboltozattal fedett udvari folyosóról nyílnak a fiókos dongaboltozatos cellák, három oldalon, mindkét szinten. A templom felőli oldalon csupán folyosó van, mely a földszinten a gyóntatófolyosó, az emeleten pedig az oratóriumot az orgonakarzattal.
Északnyugati kolostorépület: A Kígyó utca felőli oldalon mindkét szinten dongaboltozatos folyosó, ebből nyílnak a fiókos dongaboltozatos cellák.

Sajnos változás nem történt, a kolostor tovább romosodik, a templom még épp, hogy elfogadható állapotban van.

Kórház (0.040 km)