Kórház

egészségügyi és szociális épület
szociális otthon
Pápa Körzeti Földhivatal
Szociális otthon, volt kórház, barokk, 1732. Átalakítva.
Jellege: Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, L alaprajzú, egyemeletes, barokk épület.

Külső: Hattengelyes utcai homlokzatát övpárkány osztja, kétrészes főpárkány zárja. Ablakai szegmenszáródásúak, füles keretezésűek, könyöklősek. Jobb szélső tengelyben kissé előrelépő, váll- és záróköves, kosáríves kapu, sugárdíszes, gyalogkapus barokk kapuszárnyakkal, kerékvetőkővel. Jobb második emeleti ablaka szoborfülkének kiképzett, míg a földszinten félkörzáródású, fonatdíszes fülkében feszület. Felirata:

DOMUS PAUPERUM / CURA / REO PRIVILEGI OPPIDI / PAPE / VOTIS COMPLURIUM / NONO (?) FUNDITUS / INSTRUCTA / ANNO DOMINI / MDCCXVIII.

Udvari homlokzata átalakított.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Kapualja hevederes csehsüvegboltozatos, jelenleg nővérszoba. Mindkét szinten hevederes csehsüvegboltozattal fedett, udvari folyosó, ebből indul a kapualj mellől a kétkarú lépcsőház, az emelkedőben dongaboltozattal, a pihenőben csehsüvegboltozattal fedve. A folyosó melletti külső szobasor a földszinten dongaboltozatos, az emelet utcafrontján síklefedésű, hátul boltozott.

Jó állapotú felújított régi épület, minimális hibákkal.

Corvin-ház (0.070 km)