Somogy

József Attila u. 10. Művészeti Alap Üdülője (volt „László háza”) Cseh Szombathy László (1894–1968) orvos, kisgazdapárti politikus, államtitkár, műgyűjtő.

(Az épületet végrendeletben hagyta a Művészeti Alapra.) Az épület falán található Péterfi István nevével egy márványtábla. Péterfi István (1884–1962) zenekritikus. A Nyugat, majd a Világ hasábjain jelentek meg kritikái. Kapcsolatban állt a Galilei-körrel. 1918-ban a Budapesti zenekritikusok Szindikátusának vezetője. 1945 után a Szabadság, Világosság, Esti Budapest, Szabad Nép, Esti Hírlap, Népszabadság munkatársa, 1953-tól a Magyar Népköztársaság Zenei Alapjának igazgatója volt. Felesége Basilides Mária. Kritikáinak válogatott gyűjteménye: Félévszázad a magyar zenei életben. (1962) Emlékiratai: Emlékeim (1965) jelentek meg.
Forrás: Berkesné: Híres emberek, híres házak Földváron

Ibolya villa (0.080 km)