Korányi villa

Somogy

A Petőfi utca Földvár első utcája volt, Imre néven, a településért sokat tevékenykedő gróf Széchenyi Imréről nevezték el.
Az Imre utcában a Széchenyi család hét villát építtetett példamutatásból az akkori földesuraknak. Velük együtt többen tevékenykedtek azon, hogy a Balaton és Földvár szépségeit megismertessék, és honfitársaink ne külföldön nyaraljanak
Korányi Frigyes a Széchényi család háziorvosa volt, ő beszélte rá a családot az üdülőhely alapítására. Biztatta Széchényi Dénest egy fürdő, illetve fürdőtelep létesítésére, hiszen saját tapasztalataiból szerzett bizonyítékokat arra, hogy a Balaton gyógyhatása felmérhetetlen. Fényes jövőt jósolt a fürdőtelepnek. Korányi Frigyesnek elsők között volt villája Földváron a mai Petőfi S. u. 13. sz. alatt. A várszerű, román stílusban épült nyári kastély jellegzetes képviselője a XIX. századvégi késő eklektikus historizáló építőművészetének. Ezt a tornyos, bástyás, várszerű kastélyt – Földvár egyik legfeltűnőbb épületét – Bobula János, híres magyar építész tervezte. 1896-ban készült el. Az elmúlt több mint 100 évben veszített építészeti jellegéből, de ma is jellegzetes épülete a városnak, volt parkjában lapos tetős épületeket emeltek.
A kastély falán lévő emléktáblát 1964-ben állíttatta a Somogy megyei Tanács Idegenforgalmi Hivatala.
Dr. Korányi Frigyes emlékét Földváron utca is őrzi.
Forrás: Berkesné: Híres emberek, híres házak Földváron