Szabó Lőrinc villa

Somogy

Miért nevezik Szabó Lőrinc villának ?
József Attila u. 17. volt „Durcy-villa”. A Dajkovits család vendége volt Szabó Lőrinc. Dajkovits úr Gaál Franciska (1904–1973) színésznő férje volt. A Durcy-villát később megvette Leveldi Kozma Miklós (1884–1941) politikus.

Szabó Lőrinc (1900–1957) költő, legelőször 1921-ben járt Balatonföldváron. Graf Ferencéknél szállt meg. 1938 és 1957 között többször is felkereste a fürdőhelyet. 1941. szeptember 1–8. között, majd 1942. május 22–30-ig Németh László apósáéknál, a Démuszék panziójában üdült. 1943. július 9–20-ig a Zrínyi Szállóban lakott, 1951. július 24. és augusztus 5. között a Jókai utca 3. szám alatt vett ki szobát. Itt Moliere fordításán dolgozott az egyik fővárosi színház megrendelésére. 1942-ben írta "A Földvári vadgesztenyefákhoz" című versét. 1947 augusztus 2–3-án is járt Földváron és ennek a látogatásnak az emléke "A földvári mólón" című verse, amely Kabdebó szerint Szabó Lőrinc költészetének egyik legkiemelkedőbb alkotása.
Forrás: Berkesné: Híres emberek, híres házak Földváron

Később is szívesen tartózkodott Földváron, de nem volt a Durcy villa tulajdonosa.
Az interneten most is található ingatlanhirdetés, hogy eladó a villa, amely Szabó Lőrinc tulajdonában volt, 76 millió Ft-ért.

Ibolya villa (0.163 km)
Hotel Júlia (0.222 km)